Hajuvedet kertovat persoonastasi: "Avoimet ihmiset käyttävät voimakkaita tuoksuja"

Hajuvedet ovat osa jokaisen omaa persoonallisuutta. Suomalainen tuoksukulttuuri on muuttunut viime vuosien aikana paljon, kertoo parfymööri Max Perttula.

ilmiöt
Hajuvesipullojen ulkonäöllä on suuri vaikutus asiakkaan ostopäätöksen kannalta.
Hajuvesipullojen ulkonäöllä on suuri merkitys asiakkaan ostopäätöksen kannalta.Simo Kurki / Yle

Erinäköisiä hajuvesipulloja on markkinoilla pilvin pimein. Mikkelin Carlsonin osastonhoitaja Kati Hämäläinen suihkauttaa joka päivä eri hajuvettä ylleen. Hänen mielestään hajuvesiä tulisi aika ajoin vaihtaa.

– Varsinkin naisilla on vuodenajoille omat tuoksunsa sekä päivä- ja iltatuoksut. Miehet yleensä suosivat yhtä ja tiettyä tuoksua.

Hämäläisen mukaan voimakkaimpien tuoksujen ystävät saattavat usein olla rennompia ja avoimempia ihmisiä. Voimakkailla tuoksuilla korostetaan jo luonnostaan vahvoja piirteitä henkilön persoonassa.

Raikkaat ja puhtaat tuoksut ovat suomalaisten mieleen

Suomalainen tuoksukulttuuri on muuttunut viime vuosien aikana paljon, kertoo parfymööri Max Perttula.

– Suomalaiset ovat käyneet entistä laatutietoisemmiksi ja vaativimmaksi tuoksujen suhteen. Suomalaisessa tuoksumaailmassa suositaan raikkaita ja puhtaita tuoksuja, kuten esimerkiksi kukkavivahteita ja juhannusruusua. Lämpimissä maissa ihmiset pitävät enemmän raskaammista tuoksuista.

Suomen ainoalla parfymöörillä ja oman tuotemalliston omaavalla Max Perttulalla on myös moitteen sijaa suomalaiselle hajusteiden käytölle.

– Jos joku uusi tuoksu tulee markkinoille, tuntuu, että kaikki tuoksuu siltä samalta. Mennään siis ihan liikaa mainonnan perässä. Hajuvesi tulisi valita omaan persoonaan sopivaksi, että erottuisi massasta, ohjeistaa Perttula.

"Asiakkaat ostavat tuoksun pullon perusteella"

Uuden tuoksun löytäminen ei kuitenkaan ole aina helppoa.

– Uuden hajusteen löytää vain kokeilemalla. Ihmisen nenä pystyy erottamaan yhdellä kertaa vain noin kolme tuoksua, joten hajuvesiostoksille lähtiessä ei kannata nuuhkia liikaa tuoksuja. Tuoksu kannattaa ensin laittaa tuoksulappuun ja sen jälkeen iholle, jossa sen pitää tekeytyä kymmenen minuuttia, neuvoo Hämäläinen.

Hajuvesipullo voi näyttää esimerkiksi käsipainolta.
Hajuvesipullo voi näyttää esimerkiksi käsipainolta.Simo Kurki / Yle

Hämäläinen pystyy pelkän pullon ulkomuodon perusteella kertomaan, millaisesta hajusteesta on kysymys. Tummemmissa pulloissa on usein mausteisia tuoksuja kun taas maskuliinisisissa pulloissa voi olla voimakkaampia tuoksuja. Hajuvesipullon ulkonäöllä on myös asiakkaiden ostokäyttäytymiseen suuri vaikutus.

– Kuulostaa uskomattomalta, mutta monet asiakkaat ostavat tuoksun pelkän pullon perusteella. Halutaan, että pullo myös näyttää kauniilta vessan hyllyllä.

Yksi tai kaksi suihkausta riittää

Hajuvedet tuoksuvat jokaisella ihmisellä omalla tavallaan. Ihon ph-arvo määrittelee, kuinka hajuveden tuoksu muuttuu ihokontaktissa.

– Hajuvesi tulisi aina suihkauttaa iholle. Ranne ja korvan takaosa ovat hyviä paikkoja. Iholta hajuvesi haihtuu tasaisesti pois. Vaatteen päältä hajuveden tuoksu ei pääse oikeuksiinsa. Yksi tai kaksi suihkausta hajustetta pitäisi riittää.

Toisille pelkkä pieni nuuhkaisu hajuvettä voi aiheuttaa kovaakin päänsärkyä.

– Periaatteessa hajuveden vahvuudella ei ole tähän vaikutusta. Hajuvesissä voi olla yksi tietty raaka-aine, joka aiheuttaa ihmisellä päänsäryn, kertoo Hämäläinen.