Halpa sähkö syö turvevoimalan kannattavuutta - ylimääräinen lämpö Päijänteeseen

Sähkön poikkeuksellisen alhainen hinta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla syö merkittävästi turvevoimaloiden kannattavuutta. Etenkin lauhdesähkön tuotanto on ongelmissa. Esimerkiksi Jyväskylän Energiassa puhutaan jo miljoonien menetyksestä. Sähkön hinta markkinoilla on laskenut jo usean vuoden ajan.

Kotimaa
Jyväskylän Energia, sähkön hinta

Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla sähkön hinta on nyt alle 30 € MWh. Hinta on tullut tasaisesti alas usean vuoden aikana eikä hinnan uskota nousevan kovinkaan nopeasti, arvioidaan Energiateollisuudesta.

Esimerkiksi lauhdevoimaloiden sähköntuotannolle tämä aiheuttaa kannattavuusongelmia. Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Tuomo Kantola puhuu jo miljoonista.

- Kyllä sillä on erittäin iso merkitys, useita miljoonia heikompi tilanne varmasti kuin silloin kun sähkön hinta olisi tuolla 50 euron huitteilla.

Kantola ei vastaa suoraan kysymykseen, kannattaisiko sähkö ostaa suoraan pörssistä mieluummin kuin tehdä itse

- No, se on sitten sähkön myyntisalkun hallintaa, joka on tästä meidän tuotantosalkusta ihan erillinen projekti. Siellä tehdään totta kai aina päätökset päivän tilanteen mukaan, että mistä sähkö edullisimmin on saatavissa.

Lauhdelämpö Päijänteeseen

Jyväskylän Energian Keljonlahden voimalassa tuotetaan sähköä kahdella eri tekniikalla, kertoo toimitusjohtaja Kantola.

- Toinen on niin sanottua yhteistuotantoa, jossa kaukolämmön kanssa yhdessä syntyy sähköä. Siinä hyötysyhde on erittäin korkea, yli 80 prosenttia. Sen kannattavuus on tietysti parempi kuin sen toisen sähköntuotantomuodon eli lauhdesähkön.

Lauhdesähkön tuottaminen nykyisillä hinnoilla on hyvin haasteellista.

- Kesäaikaan kun ei ole kaukolämmön tarvetta se voidaan laittaa Päijänteeseen. Silloin tietysti hyötysuhde on heikompi ja sen kannattavuus on tietysti suhteessa tuohon markkinahintaan varsin heikko näinä päivinä, sanoo Kantola

Keljonlahden voimala tuotantoon kuun vaihteessa

Kerljonlahden voimalan sähköntuotanto ei ole ollut käytössä lokakuusta lähtien generaattorivian vuoksi. Lämmöntuotannossa voimala on ollut koko ajan. Remontin kestoa arvioitiin jopa kuukausia toteutunutta pidemmäksi.

- Meillä oli kaksi erilaista korjaussuunnitelmaa, joista toinen oisi ollut merkittävästi isompi. Nyt päädyttiin vähän kevyempään versioon ja uskotaan, että voimala saadaan niin hyvään kuntoon kuin se on mahdollista saada. Sen takia tämä remonttiaika jäi vähän lyhyemmäksi, kertoo kantola.

Nyt generaattorivika on saatu korjattua ja voimala voidaan käynnistää sähköntuotantoon.

- Projekti on sujunut hyvin suunnitelmien mukaisesti. Markkinoille olemme ilmoittaneet, että käynnistyminen olisi helmikuun alussa, mutta siinä on muutaman päivän tai itse asiassa 31 plus/miinus haarukka. Ihan tarkka käyttöönottopäivämäärä määräytyy sen mukaan, minkälaiset pakkaset meillä on, kertoo Kantola.