Luistelu on täyttä kuntoilua - Jyväsjärven retkiluistelurata avattu

Viime kuukausien ailahteleva sää on vaikeuttanut retkiluisteluratojen avaamista Jyväskylässä. Nyt Jyväsjärvellä jäätä on riittävästi ja odotettu luistelurata on saatu kuntoon.

luistelu
Luistelijoita Jyväsjärven jäällä
Titta Puurunen / Yle

Retkiluistelua pääsee jälleen harrastamaan Jyväsjärvelle jäädytetylle ja auratulle puolentoista kilometrin pituisella luonnonjääradalle. Myös pitempi, kolmen kilometrin luistelulenkki pitäsi olla lähipäivinä valmis avattavaksi tai ainakin viimeistään ensi viikonloppuna.

Viime vuonna Jyväsjärvellä oli teräsjäätä paksulti ja luistelurataa ei tarvinnut enää jäädyttää, vaan se ainoastaan aurattiin. Tänä vuonna vaihtelevien säiden ja paksun lumikerroksen vuoksi teräsjäätä ei ole päässyt kunnolla muodostumaan. Viime päivien pakkaset ovat tehneet jäistä kuitenkin riittävän paksuja, kertoo Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluista työnjohtaja Jarmo Korhonen.

– Tällä hetkellä Jyväsjärvellä on lähes 20 senttiä jäätä, että ihan huoletta voi tulla luistelemaan, kyllä se jää on koneitakin kestänyt.

Luistimia voi myös vuokrata

Jyväsjärvellä retkiluistelurataa on jäädytetty parin päivän ajan. Pientä rosoisuutta jään pinnassa on edelleen.

Jyväsjärvellä on lähes 20 senttiä jäätä.

Jarmo Korhonen

– Kyllä se on nyt aika hyvässä kunnossa, mutta aina voi kuoppia ja railoja tullla, että kannattaa pitää kypärää päässä. Retkiluistelu on extreme-laji ja radalla ollaan omalla vastuulla, muistuttaa Korhonen.

Luistelu onnistuu Jyväsjärven radalla aivan tavallisillakin luistimilla, mutta retkiluistimilla luonnon jäällä liikkuminen on huomattavasti helpompaa. Myös sauvoista on apua.

Jos retkiluistimia ei löydy omasta takaa, niin niitä voi myös vuokrata Tiimiakatemian ylläpitämästä Jyväsjärven rannalla sijaitsevasta kodasta. Uusitussa kotakahvilassa on viikonloppuisin tarjolla ulkoilijoille myös makkaraa ja lämmintä juotavaa.

Suosittu ulkoliikuntalaji

Retkiluistelu on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan. Eri-ikäisiä luistelijoita käy Jyväsjärvellä talven aikana tuhansittain.

Lauantaiaamuna juuri avatulla retkiluisteluradalla oli pikkupakkasessa jäätä testaamassa muutamia perheitä lapsiensa kanssa. Pekka Salomaa oli lähtenyt ulkoilemaan vaimonsa ja kolmen lapsenlapsensa kanssa. Omat luistimet olivat jääneet tällä kertaa kotiin, mutta lapsenlapset luistelivat innokkaina.

– Käydään täällä joka talvi usein, kun asumme tuossa ihan vieressä. Jää on paikoin ihan hyvää, mutta luonnonjää on aina luonnonjää, pieni rosoisuus kuuluu asiaan, sanoo Salomaa.

Yhdellä jalalla osaan jo mennä.

Enni

Pinkkikypäräinen, lapsenlapsi Enni muistelee, että on käynyt luistelemassa tänä talvena jo seitsemän kertaa. Luisteleminen on hänen mielestään kivaa, vaikka hän vielä hieman hioo siinä taitojaan.

– Takaperin en vielä kovin hyvin osaa luistella, mutta yhdellä jalalla osaan jo mennä, arvio Enni omia luistelutaitojaan.

Hyvää kuntoilua

Vauhdikkaampia retkiluistelijoita oli luonnon jääradalla lauantaiaamusta jopa kymmenkunta. Yksi heistä oli Tapio Roiha, joka käy talvisin Jyväsjärvellä retkiluistimilla liuttelemassa päivittäin. Hän ei ollut tyytyväinen jään kuntoon tällä ensimmäsellä luistelukerrallaan.

– Ei ole hyvä jää, on niin paljon rösöä ja menee jää ihan puhki. Kyllä oli viime vuonna paljon parempi, mutta ehkä se tästä paranee, kun ajavat vielä uuden pinnan.

Tässä saa koko kroppa liikuntaa.

Tapio Roiha

Roiha oli tällä kertaa kiertänyt jo viisi kierrosta ja aikoi vielä jatkaa matkaa. Hän pitää retkiluistelua hyvänä ja erittäin mielenkiintoisena lajina.

– Tässä saa koko kroppa liikuntaa, kädetkin näiden sauvojen kanssa. Ihan on täyttä kuntoilua raittiissa ilmassa, huikkaa Roiha ja kurvaa vauhdikkaasti eteenpäin.

Viime vuonna Jyväsjärven retkiluistelurata avattiin 21. tammikuuta. Hyviä luistelujäitä riittää yleensä aina maaliskuun lopulle saakka.