1. yle.fi
  2. Uutiset

Janitan kuurous ei estä sairaanhoito-opintoja – "Syrjintään pitäisi aina puuttua"

Tamperelainen Janita Tiainen pääsee opiskelemaan sairaanhoitajaksi kuuroudestaan huolimatta. Opiskelupaikka järjestyi kuitenkin vasta sen jälkeen, kun hän teki oikaisuvaatimuksen ja kertoi asiasta julkisuudessa.

Yle Uutiset viittomakielellä
Janita Tiainen lukee sohvalla.
Petri Aaltonen / Yle

– Toivon, että julkisuutta saanut tapaukseni lisää tietoisuutta ja vähentää syrjintää. Jos ollaan vaan aina hiljaa ja kärsitään, mikään ei koskaan muutu, sanoo Janita Tiainen viittomakielen tulkki Taina Aallon välityksellä.

– Syrjintään pitäisi aina puuttua.

Sairaanhoitajaksi haluava Tiainen pärjäsi hyvin Tampereen amattikorkeakoulun pääsykokeissa. Opiskelupaikka evättiin kuitenkin soveltuvuuskokeessa kuurouden vuoksi.

Tiainen ei päätöstä sulattanut vaan teki lakimiehen avustuksella oikaisuvaatimuksen. Ammattikorkeakoulun tutkintolautakunta käsitteli vaatimuksen torstaina ja päätyi hvyäksymään sen – huolellisen keskustelun jälkeen.

– Tulimme sellaiseen johtopäätökseen, että TAMK kykenee järjestämään opintoja mukautettuna sillä tavalla, että opiskelija voi suorittaa niitä, sanoo oppilaitoksen vararehtori Marja Sutela.

– Työnantajien tehtäväksi jää myöhemmin arvioida kelpoisuus kuhunkin tehtävään, sitä me emme lähteneet arvioimaan ollenkaan.

Viittomakielisten asiakkaiden pariin

Tapauksen seurauksena TAMK tulee tarkistamaan omia käytäntöjään ja ohjeistuksiaan.

– Suomessa on valmistunut Jyväskylästä ja Lahdesta kuuro sairaanhoitaja, mutta meille tämä on ensimmäinen, Sutela sanoo.

– Nyt saamme kokemuksia, kuinka näitä opintoja mukautetaan.

Janita Tiaisella itsellään on selkeä käsitys siitä, miten opiskelu onnistuu.

Jos ollaan vaan aina hiljaa ja kärsitään, mikään ei koskaan muutu.

Janita Tiainen

– Minulla on tulkkirinki, jossa samat tulkit vuorottelevat läpi opiskelun. He ovat päteviä ja osaavat tarvittavan sanaston. Harjoittelussa keskustelen potilaan kanssa tulkin välityksellä.

Valmistumisen jälkeen Tiainen haluaa työskennellä viittomakielisten asiakkaiden kanssa.

– Viittomakieliselle asiakkaallekin olisi mukavaa, jos sairaanhoitaja puhuisi heidän omaa äidinkieltään. Jos esimerkiksi vanhuksen tai muistisairaan on vaikea käyttää tulkkia tai kirjoittaminen tai lukeminen ei onnistu, olisi helppoa, kun sairaanhoitaja pystyisi viittomaan.

TAMKin päätöksellä koulun ensimmäinen kuuro sairaanhoitajaopiskelija voi aloittaa opintonsa vaikka välittömästi. Sitä ennen hän aikoo kuitenkin tavata opinto-ohjaajan ja keskustella opintojen aloittamisesta.

– Toivon, että tämä avaa tietä muillekin ja että TAMK ja muut koulut ottavat lisää kuuroja opiskelijoita, Janita Tiainen sanoo.

Lue seuraavaksi