1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattimuurareista pian huutava pula – nuoria ei ala kiinnosta

Nuorten kiinnostus muurausalalle on vähentynyt jyrkästi. Lapin ammattiopiston rakennusalan lehtorin Erkki Lindrothin mukaan rakennusalalle opiskelevista nuorista valitsee erikoistumisalakseen muurauksen aiempaa harvemmin.

Kotimaan uutiset
Muurari Juha Salmela työnsä äärellä.
Muurari Juha Salmela muuraa varaavaa takkaa Rovaniemellä.Raimo Torikk / Yle

Ammattioppilaitoksissa ei myöskään ole voinut enää vuoden 2000 jälkeen opiskella pelkästään muurariksi. Esimerkiksi Lapin ammattioppilaitoksessa Rovaniemellä nuoren on opiskeltava rakennusalaa laaja-alaisesti.

Pakollisina osa-alueina ovat perustus- ja runkotyöt ja sen lisäksi neljä valinnaista rakennusalan osa-aluetta. Valittavissa ovat sisävalmistusvaiheen työt, ulkoverhous ja kattotyöt, muuraus, laatoitus, raudoitus ja betonointi, hirsirakentaminen, korjausrakentaminen, piharakentaminen ja ympäristökiviasennus.

Muurauksen valitsee harva nuori valinnaiseksi alakseen.

- Kiinnostuksessa on ollut huomattava muutos viime vuosien aikana. Kun ennen kymmenestä opiskelijasta ehkä viisi opiskelijaa oli kiinnostunut muuraustöistä, niin tänä päivänä se voisi olla noin kymmenen suhde yhteen. Eli yksi kymmenestä valitsee muurauksen, arvioi Lapin ammattioppilaitoksen rakennusalan lehtori Erkki Lindroth.

Lindroth on myös kysellyt nuorilta sitä, miksi muurausala ei kiinnosta.

- Kyllä sieltä tuli esille se, että muuraus vaatii niin pitkän ajan ja paljon harjoittelua. Elikkä ei jakseta uskoa, että joskus on taitaja, tulkitsee Erkki Lindroth esille nousseita nuorten ajatuksia.

Kiinnostus alaan heräsi opiskeluaikana

Rovaniemeläinen Eetu Salmela opiskelee kolmatta vuotta rakennusalaa Lapin ammattioppilaitoksessa. Toukokuussa Eetu valmistuu rakennusalan ammattilaiseksi suoritettuaan rakennusalan perustutkinnon.

Aloittaessaan opiskelunsa Eetu ei ollut päättänyt tarkemmin, millaisiin rakennustöihin suuntautuu.

- Ei ollut mitään tietoa ja kaikki ovet olivat auki, mutta tähän sitä tultiin, muistelee Eetu parin vuoden takaisia aikoja ja tasoittelee samalla itse muuraamansa ulkogrillin pintoja.

Ajan myötä Eetulle löytyi kiinnostavin rakentamiseen liittyvä ala muiden joukosta.

- Kyllä se muuraus kiinnostaa nyt eniten, koska se on omaa parasta osaamisaluetta tällä hetkellä. Hyvin paljon on tullut täällä koulussa muurattua joten kyllä se tekeminen painottuu sitten siihen, kertoo Eetu Salmela.

Raskas työ, mutta työtä riittää

Rovaniemeläinen muurari Juha Peltola urakoi parhaillaan kahden paritalotyömaan takkojen kimpussa Rovaniemen Saarenkylässä. Parin palatavarasta muuratun takan pintaa Juha oli jo tasoitellut. Takat odottelivat kunnollista kuivumista ja lopullista pinnoitusta.

Kolmannen varaavan takan yläosa oli Juha Salmelalla parhaillaan työn alla.

- Täältä kun minä kerkiän niin menen muuraamaan takkaa yhteen omakotitaloon ja sitten tulen takaisin tänne. Teen tänne näiden takkojen lisäksi myös laatoitusyöt, kertoo juuri työn ääreen ruokatauolta palannut Juha Peltola.

Juha Peltola kertoo keskittyneensä nykyisin yksinomaan laatoitushommiin ja takkojen muuraukseen.

- Julkisivumuurauksia tein viimeksi vuonna 2003. On sen verran huonoksi mennyt tuo selkä niin olen jättänyt ne pois. Se on niin raskasta tuo julkisivumuuraus.

Töitä kuitenkin riittää vaikka mies on enemmän keskittynyt sisähommiin.

- Kyllä niitä riittää ympäri vuoden. Nytkin on töitä niin, että tietää mihin aamuisin lähtee tuonne toukokuulle asti. Sittenhän alkaakin jo kesä ja alkaa tulla uusia kuvioita, kertoo Juha Peltola.

Perheeseen toinen muurari

Juha Peltolan 23-vuotias lähihoitajaksi opiskellut poika on suunnitellut ammatinvaihdosta.

- Joo, semmoinen on ollut vähän suunnitteilla. Sillä on nyt kova innostus tähän hommaan, ainakin tällä hetkellä. Lupasin sen ottaa tähän. Tavoitteena olisi, että se aloittaisi ensi kuussa niin opeteltas sitten sitä tässä jos nämä oppisopimusjutut menee kaikki niin kuin on ajateltu, kertoo Juha Peltola pojan suunnitelmista.

- Ei kait se haittaa jos tässä saa uutta verta mukaan. Tämä on kuitenkin hieman ikääntyvien hommaa kun ei tähän hommaan ole kovin noita nuoria tulemassa. Oishan se on hyvä, heittää Juha Peltola toiveikkaana tiilien ladonnan lomassa.

Lue seuraavaksi