Henkilötietojen väärinkäyttö on päivittäistä – varovainen repii mainospostinkin

Paperinkeräykseen laitettava mainosposti kannattaa tuhota osoitetietojen kohdalta tarkkaan. Myös ne voivat riittää siihen, että nimelläsi tilataan tavaraa ilman suostumustasi.

ilmiöt
Paperinkeräysastia
YLE

Ilmoituksia luvatta toisen henkilön tietojen käytöstä tullaan tekemään Tampereen poliisiasemalle päivittäin. Useimmiten väärillä henkilötiedoilla on tehty erilaisia ostoksia, ja asianomistaja saattaa havahtua vasta saapuvien laskujen myötä siihen, että jotain outoa tapahtuu.

– Tyypillinen tapaus on se, että ajokortti joutuu syystä tai toisesta vääriin käsiin, ja sitten alkaa tulla laskuja ihmeellisistä paikoista, sanoo rikoskomisario Pasi Mettälä.

Suurin osa henkilöllisyysvarkauksista tehdään sosiaaliturvatunnusta käyttäen. Jos kuitenkin haluaa varmistaa, etteivät omat henkilötiedot joudu vääriin käsiin, kannattaa omista henkilöllisyyspapereista pitää hyvää huolta. Myös omien osoitetietojen kanssa kannattaa olla varuillaan. Esimerkiksi paperinkeräykseen laitettava materiaalin voi käydä huolellisesti läpi. Kirjeiden päällä tai lehdissä olevat osoitetiedot kannattaa tuhota erityisen hyvin ennen laatikkoon laittamista.

– Vaikka väärinkäytöksiin tarvitaan henkilötunnus, voi pelkillä osoitetiedoillakin jo tilata tavaraa nettikaupoista, sanoo Mettälä.

Nopeat liikkeet ovat tehokkaimmat

Kun käy ilmi, että omat henkilöllisyystiedot ovat joutuneet vääriin käsiin, reissua poliisilaitokselle ei kannata lykätä.

– Mitä nopeammin me saamme tiedon, sen tuoreemmat ovat myös jäljet, sanoo Mettälä.

Toivottomia tapauksia ei Mettälän mukaan ole, mutta oma lukunsa ovat ulkomaille tehdyt rahansiirrot.

– Ulkomaille tehtyjä rahojen siirtoja voi olla vaikea jäljittää jälkikäteen, hän sanoo.