Hyppää sisältöön

Spin-off jalostaa tutkittua juonta

Spin-off on tutkimuksen uusi trendi. Spin-off -yrittäjän mielestä liiketoiminnan synnyttäminen on kaiken tutkimuksen idea – eikä vain tutkia tutkimisen ilosta.

Elokuva- ja tv-maailmassa spin-off jatkaa menestyneen kirjan, elokuvan, televisiosarjan tai pelin juonta uudella tavalla, uudesta näkökulmasta.

Yliopistojen ja tutkimuslaitosten maailmassa spin-offin tarkoituksena on kaupallistaa uudet keksinnöt.

Esimerkiksi Jyväskylässä Valtion teknisestä tutkimuskeskuksen VTT:n tutkijoista moni on ponnistanut yrittäjäksi. Uusien yritysten aloja ovat muun muassa henkilöstöresurssit ja kuitulangat.

Tutkijoille spin-offia voi pitää turvallisena tapana siirtyä yrittäjäksi: se on paljon pidemmällä kuin start up -yritys, koska taustatyöt on jo tehty tarkkaan ja asiakkaitakin voi olla olemassa.

Myös paluuehdot takaisin palkansaajaksi entiselle työnantajalle saattavat olla hyvät. Usein se on mahdollista ainakin spin-offiin työntekijöiksi lähteville.

Yrityksiä voisi syntyä enemmänkin

Tammikuun puolivälissä spin-off -yrityksen perustanut Janne Poranen ehti olla yli 10 vuotta VTT:n palveluksessa. Hän toimi tutkimusaluepäällikkönä ja vastasi Jyväskylän VTT:n yksikön toiminnasta, kunnes siirsii toimistonsa omaan viiden hengen yritykseen.

Ensimmäinen toimintaviikko on täyttynyt uusien tietokoneohjelmien hankkimisesta, niiden opettelusta sekä projektisuunnitelmien teosta.

– Minulla on aina ollut takaraivossa, että haluan tehdä joskus jonkun ihan oman jutun. Sitten tuli sellainen innovaatio eteen, johon halusin tarttua. Myös yhtiökumppani Juha Salmela innostui siitä heti.

VTT:n perustehtävä on edistää suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä,  ja tavoitteisiin on myös kirjattu VTT-lähtöisten yritysten synnyttäminen.

Kun spin-off perustetaan, VTT voi itse lähteä osuudella uuteen yritykseen mukaan tai luopua tai myydä idean yrittäjälle. Porasen yrityksessä VTT on osuudella mukana.

Porasen mukaan VTT on Suomessa mukana noin 20-25:ssä spin offissa.

– Edellytyksiä olisi paljon, paljon suurempaankin määrään, sillä tiedän, millaisia asioita tutkimuslaitoksessa on vireillä. Halusin olla omalta osaltani myös esimerkkinä muille.

Tavoitteena teollinen tuotanto

Porasen Spinnova on tutkimus- ja tuotekehitysyritys, joka kehittää edellään VTT:lla alkunsa saanutta kuitulankateknologiaa.

– Tavoitteena olisi saada se teolliseen tuontoon ja että voisimme puukuiduilla syrjäyttää öljy- ja puuvillapohjaiset tekstiilikuidut.

Sekä Spinnovan että Reteresin kaikilla työntekijöillä on taustat Valtion teknisessä tutkimuskeskuksessa. Se takaa spin-off yritysten työntekijöille kahden vuoden palkattoman vapaan – ja halutessa paluun VTT:lle.

– VTT:lla on hyvä, vähän semmoinen pehmeä malli, joka mahdollistaa paluun, jos uusi juttu ei ollutkaan hyvä. Se on hyvä turvallisuutta hakeville ihmisille, että on pieni back up olemassa.

Poranen ei ole ehtinyt tulevaisuutta pelkäämään.

– Se ei ehkä kuulu tyyliinikään. Olen enemmän keskittynyt mahdollisuuksiin ja siihen, mitä pitää tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi.

"Uutta hyvinvointia kaikille"

15 vuotta VTT:n tiiminvetäjänä työskennellyt Antti Tourunen perusti oman yrityksen vuosi sitten. Reteres keskittyy henkilöresurssien järjestämiseen mittaus- sekä koetoimintaan sekä kehittää konsepteja energia- ja polttotekniikan alalle –  konsepti syntyi pitkälti VTT:n aikana.

– Itselläni on aina ollut halu lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä. Kun erinomainen tilaisuus tarjoutui, tartuin siihen. Mitään pakkoa ei ollut.

Tourunen halusi paitsi kokeilla omien siipien kantavuutta myös lisätä tutkimusmaailman joustavuutta.

– Yritysmaailmassa pystyy asioita edistämään nopeammin kuin tutkimuslaitoksessa. Halusin nähtä entistä nopeammin tuloksia.

VTT:n aikana Tourusella on ollut useitakin yritysideoita, mutta Reteresin toiminta seuloitui lopulta järkevimmäksi vaihtoehdoksi. Tällä hetkellä yritys esimerkiksi operoi VTT:n omistamia polttokoelaitteita ja kehittää Laukaan kunnan kanssa ekokoulu-konseptia.

Tourusen lisäksi Reteres työllistää kuusi ihmistä, joilla kaikilla on VTT-tausta – samoin kuin Porasen yrityksessä.

– Eihän tarkoitus ei ole vain tutkia tutkimisen ilosta, vaan synnyttää liiketoimintaa. VTT:sta ja yliopistoista spin-off -yrityksiä syntyy kiihtyvään tahtiin. Se on uutta hyvinvointia kaikille.

Antti Tourusta ja Janne Porasta haastatteli Jaana Polamo.

.
.