Sähkökatkot pimensivät kymmeniä matkapuhelinverkon tukiasemia Savossa

Pohjois-Savossa viime viikkoina koetut sähkökatkot pimensivät kymmeniä matkapuhelinverkon tukiasemia. Tukiasemien pimentyminen on aiheuttanut ongelmia matkapuhelinten kuuluvuuteen.

Kotimaa
Tukiasema GSM.
Yle

Viime viikkojen laajat sähkökatkot ovat aiheuttaneet ongelmia matkapuhelinverkon tukiasemissa Pohjois-Savossa.

Soneralta kerrotaan, että pahin tilanne oli tammikuun alkupuolella, kun maakunnassa oli yhtä aikaa pimeänä kymmeniä tukiasemia. Soneran mukaan tämä on aiheuttanut katvealueita maakuntaan.

– Pahimmillaan Kuopion seudulla oli muutamia kymmeniä tukiasemia pimeänä yhtä aikaa 11. tammikuuta. Pimeänä ei ollut ihan vierekkäisiä tukiasemia. Tilanne on nyt korjaantunut, kertoo Soneran osastopäällikkö Ville Viherä.

Sähkökatkot aiheuttivat ongelmia myös Elisan matkapuhelinverkon tukiasemilla.

– Nyt meillä on pimeänä viisi tukiasemaa viiden eri kunnan alueella, aiemmin niitä oli enemmän. Osa näistä vikaantumisista on voinut aiheutua sähkökatkoista, kertoo Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Ari Punkkinen.

Sähkökatkon aikana matkapuhelinverkon tukiasema toimii noin 3–4 tuntia omalla akullaan, jonka jälkeen se pimenee, jos tukiasemalla ei ole varavoimakonetta.

– Jos tukiasema on jäänyt sähköttä, niin kuuluvuus loppuu kyllä kokonaan. Se ikävä seuraus näistä sähkökatkoista on, toteaa Punkkinen.

Soneran verkossa tukiasemien pimentyminen on heikentynyt osittain kuuluvuutta.

– Tukiaseman pimentyminen on voinut aiheuttaa ongelmia matkapuhelimen sisäkuuluvuuteen. Kuuluvuus on voinut heikentyä vähän, mutta ulkoa tai mäeltä soittaminen on onnistunut, arvioi Soneran osastopäällikkö Ville Viherä.

Suurin osa tukiasemista on herännyt itsestään, kun sähköt palautuivat. Osa sähkökatkoista kärsineistä tukiasemista on vaatinut korjaajalta paikan päällä käyntiä tai tukiaseman manuaalista resetoimista.