1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EKP:n elvytyspäätös vahvistanut osakkeita – euron dollarikurssi heikentynyt

Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin kerrottua osto-ohjelmasta on Euroopan pörsseissä käyty osakekauppaa pääosin nousevin kurssein. Samalla vientiä hyödyttävä euron halpeneminen on jatkunut.

talous
Pilvenpiirtäjä ja kolme EU-lippua.
Boris Roessler / EPA

Koska elvytyspäätös oli odotettu, on osakkeiden vahvistumisvauhti Euroopan arvopaperipörsseissä ollut maltillisesti noin yhden prosentin tietämillä verrattuna keskiviikon päätöskursseihin. Euroopan nousu ei kuitenkaan ole jaksanut vetää Yhdysvaltojen markkinoita avausvaiheessa kovinkaan vahvasti ylöspäin.

Niin ikään valuuttamarkkinoilla reaktio on ollut ennakoidun mukainen. Euron dollarikurssi on painunut 1,15 alapuolelle.

Myös valtionlainojen korot ovat olleet laskussa. Esimerkiksi Saksan kymmenvuotisen lainan korko oli iltapäivällä 0,44 prosenttia. Suomen 10-vuotisen lainan korko oli vain hitusen korkeampi eli 0,45 prosenttia. Ranskan 10-vuoden lainapaperin korko oli 0,60 prosenttia ja Italian 1,58 prosenttia.

Markkinoilla myös sulateltiin osto-ohjelmiin liittyviä rajoituksia, joiden mukaan ostettavien lainapapereiden osuus voisi olla enintään 3 prosenttia liikkeellelaskijaa ja enintään 25 prosenttia sarjaa kohti. Näin halutaan vähentää keskuspankkien ostojen haitallisia vaikutuksia markkinoihin.

– Pyrkimyksenä on, että pankit lainoittaisivat yrityksiä, eivätkä laittaisi ylimääräistä likviditeettiään valtionlainoihin, sanoo Handelsbanken Suomen pääekonomisti Tiina Helenius.

Lue seuraavaksi