SK: Poliisin salaisessa rekisterissä liuta suomalaispoliitikkojen, urheilijoiden ja taiteilijoiden nimiä

Suomen Kuvalehden mukaan poliisin salaisessa rekisterissä on ollut lukuisten suomalaisten poliitikkojen, taiteilijoiden, huippu-urheilijoiden ja yhtiöiden nimiä. Valtakunnansyyttäjä totesi lokakuussa, että tietojärjestelmään on tallentunut henkilöiden nimiä, joiden ei ole epäilty syyllistyneen tai myötävaikuttaneen rikoksiin.

Kotimaa
Matti Vanhanen, Vesa-Matti Loiri, Ilkka Kanerva.
Yle

Suomen Kuvalehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan muun muassa entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) ja näyttelijä, laulaja Vesa-Matti Loiri ovat olleet kirjattuina poliisin epäiltyjen rekisteriin.

Rekisterissä on lehden mukaan ollut lukuisia poliitikkojen, taiteilijoiden, huippu-urheilijoiden ja yhtiöiden nimiä. Tietojärjestelmään on kirjattu myös mm. entinen formulakuljettaja Mika Salo ja elokuvatuottaja Markus Selin. Suuri osa rekisteristä löytyvistä jääkiekkoilijoista on NHL-tason pelaajia. Myös asianajajien nimiä rekisteristä löytyy toistakymmentä.

Tunnettuja nimiä on ollut kirjattuina samaan rekisteriin yhdessä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Putin-vuodosta keväällä 2013 käynnistyneessä tutkinnassa on ilmennyt, että rekisteriin on tallennettu runsaasti myös sellaisten ihmisten nimiä, joilla ei ole yhteyttä rikoksiin.

Lokakuussa valtakunnansyyttäjä totesi, että poliisin rikoksesta epäiltyjen tietojärjestelmässä – Epri-rekisterissä – on merkintöjä, joita ei voida pitää lainmukaisina. Jo tällöin kävi ilmi, että tietojärjestelmään on tallennettu Putinin ohella myös muiden henkilöiden nimiä ja puhelinnumeroita, joiden ei ole epäilty syyllistyneen tai myötävaikuttaneen rikoksiin.