Sarvikuonojen salametsästys kiihtyy, Etelä-Afrikka siirsi eläimiä turvaan

Yli 80 prosenttia maailman sarvikuonoista elää Etelä-Afrikassa. Niitä on maassa noin 20 000.

luonto
Sarvikuono.
Sarvikuono Pilanesbergin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa.Jon Hrusa / EPA

Etelä-Afrikassa salametsästäjät tappoivat viime vuonna ennätykselliset 1 215 sarvikuonoa, kertovat maan viranomaiset tänään torstaina. Vuonna 2013 salametsästäjät tappoivat 1 004 sarvikuonoa. Luku on siis kasvanut viidenneksellä vuodessa, kommentoi ympäristöministeri Edna Molewa.

Tänään Etelä-Afrikan viranomaiset kertoivat, että noin sata sarvikuonoa on siirretty Krugerin kansallispuistosta eri paikkoihin salametsästyksen takia. Tarkkoja tietoja ei ole kerrottu, mutta asiantuntijat pitävät yhtenä vaihtoehtona muun muassa Botswanaa.

Tänä vuonna Etelä-Afrikassa on tapettu jo noin 50 sarvikuonoa. Tänä vuonna tarkoitus on siirtää vielä 200 sarvikuonoa muualle Krugerista, jossa on noin 9 000 sarvikuonoa.

– Laaja tappaminen osoittaa, että sarvikuonojen salametsästys on enenevästi osa järjestäytynyttä rikollisuutta, sanoo luonnonsuojelujärjestö WWF Suomen suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Hän painottaa, että laiton kauppa voidaan pysäyttää vain maailmanlaajuisin keinoin.

Laaja tappaminen osoittaa, että sarvikuonojen salametsästys on enenevästi osa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tanja Pirinen

Sarvikuonojen sarvista maksetaan suuria summia esimerkiksi eri puolilla Aasiaa. Myynti on tiukasti kielletty, mutta sarvikuonon sarvista maksetaan jopa enemmän kuin samasta kilomäärästä kultaa.

Etelä-Afrikan viranomaisten tilastojen mukaan vuonna 2007 salametsästäjät tappoivat 13 sarvikuonoa. Vuonna 2010 luku oli jo 333. Viime vuonna Etelä-Afrikassa poliisi teki lähes 400 pidätystä liittyen sarvikuonojen metsästykseen.

Lähteet: Reuters, AP