Venäjän propagandasota yltyy: Vangit tuotiin katsomaan tuhoja

Venäjän ykköskanava näytti torstai-iltana, kuinka ukrainalaiset sotavangit tuotiin katsomaan Ukrainan sodan tuhoja Donetskissa. Venäjä syyttää Ukrainan armeijan joukkoja linja-autoiskusta, Ukraina puolestaan kapinallisia.

Ukraina
Kännykkäkuva tietokoneen ruudusta.
Yle

Itä-Ukrainan tapahtumat täyttävät Venäjän ykköskanavan pääuutislähetyksen illasta toiseen. Torstai-iltana kanava näytti, kuinka Donetskin Venäjä-mieliset kapinalliset toivat parisenkymmentä ukrainalaista sotavankia katsomaan linja-autoiskun tuhoja. Ensin paikalle raahattiin joukon upseeri, jotta hän Venäjän ykköskanavan mukaan näkisi, mitä omat alaiset saavat aikaan.

Tämän jälkeen paikalle tuotiin parisenkymmentä ukrainalaista vankia, joita Donetskin venäjää puhuvat asukkaat saivat sättiä. Asukkaat syyttivät vankeja rauhaa haluavien ihmisten surmaamisesta ja ihmettelivät, miksi nämä kuvittelevat taistelevansa Venäjää vastaan.

Alistuneet oloiset vangit kuuntelivat huutoja, monet pää painuksissa. Osa paikallisista ihmisistä löi vankeja, kun heidät tuotiin paikalle. Venäjän ykköskanavan mukaan siviiliasuiset vangit oli otettu kiinni Donetskin lentokentällä. Ukraina kertoo vetäytyneensä lentokentän rakennuksista, joiden hallinnasta osapuolet ovat taistelleet pitkään.

Venäjällä vahvistuu luulo vihollisista

Linja-auto oli bussipysäkin vieressä, kun bussiin osui ilmeisesti kranaattitulitus. Toistakymmentä ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui. Ukraina syyttää iskusta Venäjä-mielisiä kapinallisia ja Venäjä Ukrainan armeijaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov toivoi keskiviikon tiedotustilaisuudessaan, että länsimaalaiset toimittajatkin kertoisivat totuuden eli sen, mitä Itä-Ukrainassa tapahtuu.

Yle Uutiset ja monet muut eurooppalaiset viestintäyhtiöt ovat seuranneet Ukrainan tapahtumia niin Itä-Ukrainassa kuin Kiovassa. Tämän myöntäminen vain ei taida sopia Venäjän omaan käsikirjoitukseen. Moskovassa kun vahvistuu luulo siitä, että Venäjä on vihollisten saartama.