Väitös: Unettomuus lihottaa – lihavuus aiheuttaa unihäiriöitä

Unettomuusoireet ja lyhyt unen kesto olivat yhteydessä vähintään viiden kilon painonnousuun keski-ikäisillä naisilla, kertoo tuore Helsingin yliopiston tutkimus.

terveys

Liian vähäinen nukkuminen vaikutta keski-ikäisten naisten painonnousuun, kertoo perjantaina Helsingissä tarkastettava väitöskirja. Vastaavasti lihavuus ylläpitää ja lisää unihäiriöitä, kuten unettomuutta ja lyhytkestoista unta.

Väitöstutkimuksessa todettiin, että unettomuusoireet ja lyhyt unen kesto olivat yhteydessä vähintään viiden kilon painonnousuun keski-ikäisillä naisilla viidestä seitsemään vuotta kestäneen seurantajakson aikana. Sen sijaan vastaavaa yhteyttä ei todettu tutkimukseen osallistuneilla miehillä.

ETM Peppi Haario selvitti unen, painon ja terveyskäyttäytymisen välisiä yhteyksiä keski-ikäisillä työntekijöillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin nukahtamisvaikeuksia, heräilyä ja virkistämätöntä unta.

Lisäksi selvitettiin unen kestoa ja muun muassa alkoholin käyttöä, tupakointia sekä liikunta- ja ruokatottumuksia. Tutkimuksessa huomioitiin myös mielenterveysongelmat, työjärjestelyt ja fyysinen terveys, mutta ne eivät kuitenkaan selittäneet unen ja painon välisiä yhteyksiä.

Haario väittelee tänään Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Väitös on osa Helsingin kaupungin työntekijöihin suunnattua Helsinki Health Study -tutkimusprojektia.