Saudi-Arabian kuningas on kuollut

Kuningas Abdullah oli sairastellut pitkään ja hän oli ollut sairaalahoidossa viime viikot. Uudeksi kuninkaaksi on noussut kruununprinssi Salman, hovi tiedotti.

kuninkaalliset
Saudi-Arabian kuningas Abdullah on nostanut oikean kätensä tervehdykseen.
Saudi-Arabian kuningas Abdullah kuvattuna kesäkuussa 2010.Tannen Maury / EPA

Saudi-Arabian sairastellut kuningas Abdullah on kuollut, kertoo maan valtiollinen televisioyhtiö. Kuninkaaksi on noussut kruununprinssi Salman bin Abdulaziz, hovi tiedotti. Hän on kuningas Abdullahin 79-vuotias velipuoli.

Saudi-Arabiaa vuodesta 2005 hallinnut kuningas Abdullah bin Abdulaziz al Saud oli Yhdysvaltain liittolainen. Hän liittyi taisteluun terroristiverkosto Al-Qaidaa vastaan ja Saudi-Arabia on mukana Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa äärijärjestö Isisä vastaan. Abdullah pyrki myös uudistamaan patavanhoillista kuningaskuntaa.

Hänen valtakaudellaan Saudi-Arabian ihmisoikeusloukkaukset, kuten toisinajattelijoiden vangitsemiset, nostattivat rajua arvostelua.

Abdullah oli sairastellut pitkään ja hän oli ollut sairaalahoidossa viime viikot. Hän oli kuollessaan 90-vuotias.

Salmanin on arvioitu olevan valmis jatkamaan kuninkaan varovaisia uudistuksia Saudi-Arabiassa. Uusi kuningas Salman on nimennyt seuraavaksi kruununprinssiksi eli seuraajakseen prinssi Muqrinin.

Lähteet: Reuters, AFP