1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ksml: Ulosotossa aiempaa enemmän terveys- ja päivähoitomaksuja

Viime vuonna ulosmitattavina oli etenkin sairaala-, terveyskeskus- ja hammashoitomaksuja sekä lasten päivähoitomaksuja.

Kotimaan uutiset

Ulosottoihin päätyy aiempaa enemmän suomalaisten hoitolaskuja, kirjoittaa Keskisuomalainen. Viime vuonna ulosmitattavina oli etenkin sairaala-, terveyskeskus- ja hammashoitomaksuja sekä lasten päivähoitomaksuja edellisvuotta enemmän.

Koko maassa oli viime vuonna yhteensä yli 300 000 sosiaali- ja terveyspalveluiden laskua, mikä on puolitoista kertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2013 vastaavia sote-laskuja oli ulosotossa 193 000 eli viime vuonna kasvua oli poikkeuksellisen paljon, 58 prosenttia.

Verosaatavat ja ulosotot pikavippien vuoksi sen sijaan ovat vähentyneet.

Valtakunnanvoudin ennakkotietojen mukaan velkojille tilitettiin viime vuonna kaikkiaan 1 003 miljoonaa eli hieman yli miljardi euroa. Summa kasvoi vuoden 2013 tilityksistä 28 miljoonaa euroa.

Yksittäiset sote-saatavat ovat keskimäärin muutaman sadan euron luokkaa. Ulosottovelallisista noin 90 prosenttia on yksityisiä ihmisiä ja loput ovat yrityksiä.

Huono taloustilanne on lisännyt ulosottoja, mutta samalla se on myös vaikeuttanut perintää. Ihmisten rahavaikeudet heijastuvat suoraan. Kun yhä useampi on pudonnut peruspäivärahan varaan, ei ole tuloja, joita voisi mitata ulos.

Lue seuraavaksi