Lännen media: Lihavuus voi aiheuttaa rasvamaksan myös lapselle

Maksan rasvoittumista on pidetty aikuisten alkoholistien sairautena, mutta ylipainon yleistyessä maksan on todettu rasvoittuvan myös ilman alkoholia ja lapsilla.

Kotimaa

Ylipaino rasittaa ja rasvoittaa lapsen maksaa, uutisoi Lännen Media. Maksan rasvoittumista on pidetty aikuisten alkoholistien sairautena, mutta ylipainon yleistyessä maksan on todettu rasvoittuvan myös ilman alkoholia ja lapsilla.

Tulehduksellinen rasvamaksa on kuitenkin lapsilla vielä harvinainen. Lapsilla tilanne on vielä korjattavissa painonhallinnalla ja varhaisella elämäntavan muutoksilla toisin kuin aikuisilla, joilla rasvoittuminen voi vaurioittaa maksaa pysyvästi.

Lihavuuden terveysriskit näkyvät lapsilla sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan muutoksina, maksan rasvoittumisena ja verenpaineen nousuna. Lapsuusajan lihavuus jatkuu usein aikuisuuteen, jolloin on riski sairastua jo nuorena valtimotauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja aikuisen metaboliseen oireyhtymään. Osalla myös rasvamaksamuutokset voivat edetä.

Lasten ylipaino on lisääntynyt samalla kun koko kansakunta on lihonut. Terveyden ja hyvinlaitoksen, THL:n mukaan leikki-iässä tytöistä kymmenen ja pojista 15 prosenttia on ylipainoisia.

Kouluikäisistä viidennes lapsista on ylipainoisia, eikä sukupuolilla ole eroa. Yläkoululaisista sen sijaan tytöilllä yhä harvemmalla on ylipainoa, mutta pojista joka viidellä. Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista pojista 26 prosenttia ja tytöistä 17 prosenttia on ylipainoisia.