Pohjanmaalle suunnitteilla jopa yli 1700 tuulimyllyä – Isossakyrössä isännät kokoontuivat kuulemaan yhden suurhankkeen suunnitelmista

75 voimalan tuulipuistohanke Isonkyön ja Laihian rajalle herätti kiinnostusta torstai-iltana. Kylkkälän kylätalolle kokoontui reilusti väkeä kuulemaan suunnitelmista, niin kannattajia kuin vastustajiakin. Kaikkiaan pohjalaismaakunnissa on rakenteilla tai lupaprosessa yli 70 hanketta.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kylkkälän kylätalolle Isoonkyröön kokoontui torstai-iltana melkoinen joukko laihialaisia ja isokyröläisiä kuulemaan Kattiharjun tuulivoimapuiston suunnitelmista. Kuntien rajalle suunniteltuun puistoon olisi tulossa 75 voimalaa. Yksi puiston vastustajista, Sauli Mielty ei katso suunnitelmia hyvällä.

– Jos tuulivoimaloitten läheisyys olemassaolevaan asuntoon on 1,5 kilometriä niin ne tulee aivan liian lähelle, siinä tuhotaan hienoa kulttuuriympäristöä, sieltä tulee välkehaittoja ja meteliä, Mielty luettelee.

Hänellä itsellään on kesämökkikäytössä oleva syntymäkoti Seljänkankaalla, Kattiharjun kupeessa.

Runsaasti lausuntoja ja mielipiteitä

Kunnanjohtaja Eino Toivolan mukaan kunnan hallinnossa asiaa on viety yksimielisesti eteenpäin. Investointi on suuri, se toisi työtä ja puhdasta energiantuotantoa. Lisäksi metsänomistajat hyötyvät vuokratulojen kautta.

– Mielipiteet varmasti eroavat riippuen siitä keneltä kysyy. Totta kai on ymmärrettävää, että heille jotka asuvat lähellä, on haittaa, ja toisella puolella ovat hyödyt, Toivola kertoo.

Isonkyrön ja Laihian Kattiharjun tuulivoimapuisto on nyt ympäristövaikusten arvioinnin selostusvaiheessa. Tähän mennessä ELY-keskus on saanut hankkeesta parikymmentä lausuntoa ja saman verran mielipiteitä. Runsaiden mielipiteiden joukossa on ollut myös kaavoitukseen liittyviä asioita, jotka puolestaan ovat kunnan vastuulla.

Kattiharjun tuulivoimapuisto on Isonkyrön puolella laajempi kuin tuulivoimaa koskevassa maakuntakaavassa, mutta nämä asiat tarkentuvat Eino Toivolan mukaan kaavoitusprosessissa.

Yli 1500 myllyä tulevaisuudessa?

Tuulivoimayhdistyksen keräämien tietojen mukaan pohjalaismaakuntiin on joko rakenteilla tai lupaprosessissa 72 tuulivoimahanketta. Niiden yhteenlaskettu tuulimyllyjen määrä on peräti 1730. Vain pieni osa tuulipuistoista on rakennusvaiheessa, yksi niistä on Vähänkyrön Torkkolassa.

Osa hankkeista on rakennuslupavaiheessa, ja osassa on menossa vasta ympäristövaikutusten arviointi. Suurimmat tuulivoimapuistot ovat rakentumassa Karijoki-Isojoki-alueelle ja Keski-Pohjanmaalle Kannus-Kokkola-Kalajoki -alueelle, jos hankkeet toteutuvat. Molemmissa hankkeissa on suunniteltu sadan tuulimyllyn puistoja.