Kansainväliset lakifirmat järjestäytyivät investointisuojan taakse – mukana myös Stubbin vaalisponsori

Kiistanalainen järjestelmä on herättänyt vastalauseiden myrskyn useissa EU-maissa. 

talous
Kansalaisjärjestöt osoittavat mieltään EU:n ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta vastaan EU-komission edustalla sopimusneuvottelujen aikana.
Kansalaisjärjestöt osoittivat mieltään EU:n ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta vastaan EU-komission edustalla sopimusneuvottelujen aikana maaliskuussa 2014.Olivier Hoslet / EPA

Useat kansainväliset lakifirmat ovat perustaneet järjestön EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimukseen suunniteltavan investointisuojan edistämiseksi.

The European Federation for Investment Law and Arbitration (Efila) -järjestön avajaiskonferenssi pidetään tänään Lontoossa.

Efilaa (siirryt toiseen palveluun)ovat olleet perustamassa White & Case, Luther, Mannheimer Swartling, Linklaters ja Shearman & Sterling -asianajotoimistot. Järjestön johtokunta muodostuu yritysten osakkaista.

White & Case rahoitti pääministeri Alexander Stubbin (kok.) eduskuntavaalikampanjaa vuonna 2011 runsaalla kahdellatuhannella eurolla. Stubbin esikunnasta kerrotaan, että tämän kevään vaaleihin Stubb ei ole saamassa yritykseltä rahoitusta.

Efila: Kansalaisjärjestöiltä puuttuu asiantuntemus

Efila puoltaa investointisuojaa sekä siihen sisältyvää ylikansallista välimiesmenettelyä, joka on herättänyt runsaasti vastustusta useissa EU-maissa. Viime kesänä Brysselissä koottu järjestö lähetti syksyllä Euroopan komissiolle vetoomuksen, jossa se peräänkuulutti korkeimman mahdollisen standardin investointisuojan sisällyttämistä vapaakauppasopimukseen.

– Vahvojen investointisuojastandardien ja tehokkaan välimiesmenettelyn toteuttaminen pitäisi olla poliittinen prioriteetti kaikille hallituksille, Efila sanoi kirjelmässään.

Tehokkaan välimiesmenettelyn toteuttaminen pitäisi olla poliittinen prioriteetti kaikille hallituksille.

Efila

Efilan pääsihteeri Nikos Lavranos kertoi syksyllä Ylelle, että järjestö perustettiin, koska vapaakauppasopimusta koskevaa julkista keskustelua ovat hallinneet kansalaisjärjestöt, joilla ei ole asiantuntemusta kansainvälisestä investointilainsäädännöstä.

Investointisuojamekanismi sallisi suuryritysten haastaa sen piirissä olevia valtioita Maailmanpankin alaisuudessa toimivaan International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID (siirryt toiseen palveluun)) -välimiesoikeuteen, jos ne kokisivat etujensa tulleen syrjityiksi. Oikeutta jakaisi suljettujen ovien takana istuva kolmihenkinen paneeli.

Lakifirma White & Case kertoi hiljattain tulleensa valituksi riippumattoman konsultointitoimiston tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) maailman menestyneimmäksi lakifirmaksi välimiesmenettelyissä.

Euroopan parlamentti ratkaisee

Suomen osalta Jyrki Kataisen (kok.) johtama hallitus on valmistellut Euroopan komissiolle vapaakauppasopimusta puoltavan neuvottelumandaatin, jonka eduskunta on hyväksynyt. Nykyinen pääministeri Alexander Stubb on puoltanut investointisuojan sisällyttämistä sopimukseen.

Asia on parhaillaan Euroopan parlamentin käsittelyssä, ja sen on odotettu tulevan äänestykseen ensi vuoden puolivälin tienoilla.

Välimiesmenettelyn tuomista osaksi vapaakauppasopimusta on Suomessa vastustanut näkyvimmin muun muassa kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

Hänen mukaansa menettelyä koskevassa keskustelussa on kyse siitä, mille taholle halutaan antaa valta puntaroida lainsäädäntöä julkisen intressin näkökulmasta.

– Julkinen viranomainen pyrkii hahmottamaan valtakunnan ja sen kansalaisten kokonaisetua ja julkista intressiä. Tähän ei välitystuomioistuin kykene, eikä se myöskään ole välityselimen tehtävä, Koskenniemi sanoi aiheesta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle viime vuonna.

Martti Koskenniemi
Martti KoskenniemiYle Spotlight

Hänen mielestään siinä siirrettäisiin pienen ulkomaisen, ja usein kaupallisen koulutuksen saaneen juristiryhmän käsiteltäväksi kysymys julkisen vallan toimien rajoista ja oikeutuksista.

Järjestelmän puoltajat puolestaan katsovat, että ICSID:lle on vuosien saatossa kertynyt asiantuntemusta yksityisiin sopimuksiin liittyvien riitojen käsittelyssä.

Koskenniemi vieraana konferenssissa

Professori Koskenniemi piti viime syksynä Ylen Spotlight -ohjelman haastattelussa Efilaa yksityisiä intressejä ajavana etujärjestönä. Hänen mielestään sen tavoitteena on edistää yksityistetyn oikeuslaitoksen tuomista EU:n alueelle, jolloin kauppasopimuksiin liittyviä riitoja irrotettaisiin aluevaltioiden tuomiovallasta. Koskenniemen mielestä kanteet tulisi ohjata EU-maiden kansallisille tuomioistuimille.

Efila itse kiistää olevansa etujärjestö ja sanoo pyrkivänsä edistämään tietoisuutta kansainvälisestä investointilainsäädännöstä.

Järjestön toiminnasta tehdyn Ylen Spotlight-ohjelman jälkeen professori Koskenniemi sai kutsun Efilan tämänpäiväiseen konferenssiin, missä hänen on määrä osallistua paneelikeskusteluun välimiesmenettelyn hyödyistä ja haitoista.

Ylen toimittajalta Efila puolestaan eväsi pääsyn seuraamaan konferenssia.