"Jännittävä löytö" merestä – sukeltaja kuvasi ennen tuntemattoman sammaleläimen

Metsähallitus kertoo löytäneensä Raahen edustalta Suomen merialueella ennen tuntemattoman sammaleläimen. Sammaleläimen kuva tallentui sattumalta sukeltajan kameraan.

Kotimaa
Raahen merialueelta löytyneitä sammaleläimiä. Eläimessä ovat lonkerot ylöspäin ja eläimet ovat kiinnittyneinä.
Metsähallitus / Niina Kurikka

Metsähallitus kartoitti viime kesänä ensimmäistä kertaa Raahen edustan merialuetta videokuvaamalla ja sukeltamalla. Aineistoa on analysoitu talvella ja Raahen Konikarin eteläpuolella otetusta kuvasta löytyi sammaleläin, jota ei aiemmin tiedetä löytyneen Suomen merialueelta. Metsähallitus kuvaa löytöä "jännittäväksi".

Eläin on ikuistettu ainoastaan valokuvaan, eikä siitä ole näytettä, josta lajimäärityksen voisi varmistaa mikroskoopilla. Metsähallituksesta arvioidaan, että laji on sammaleläimistä joko Plumatella fungosa, P. repens tai Fredericella sultana. Laji esiintyy Suomessa ainoastaan makeissa vesissä, mutta nyt sitä on todennäköisesti siis löytynyt myös merestä.

Valokuvan otti meritiimin luontokartoittaja Niina Kurikka.

Pienet selkärangattomat sammaleläimet muodostavat yhteisön. Yhdellä eläimellä on suippo ruumis ja toisessa päässä viuhkat, joiden keskellä on suu. Sammaleläimet lisääntyvät sekä suvuttomasti jakautumalla että suvullisesti päästämällä veteen sukusoluja.

Tietoa tuulivoimaloita ja ruoppauksia varten

Raahen ja Kokkolan merialueet olivat viimeisiä kartoittamattomia alueita kymmenen vuoden hankkeessa.

– Raahe oli mielenkiintoinen alue. Olemme kartoittaneet aika paljon aiemmin Rahjaa Kalalajoen edustalla ja Hailuodon edustaa, Perämeren aluebiologi Essi Keskinen Metsähallitukselta kertoo.

Uusi sammaleläin löytyi osana kansallisia VELMU-kartoituksia.

Kartoitusten tarkoituksena on saada tietoa sekä lajistosta että luontotyypeistä Suomen rannikon vedenalaisilla alueilla. Tätä tietoa tarvitaan mahdollisen suojelun lisäksi myös esimerkiksi suunniteltaessa ruoppauksia ja tuulivoimarakentamista.