1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Vain mielikuvitus on rajana nimetessä metsäpalstaa, elokuvienkin nimiä on käytössä

Vuonna 2013 Suomessa oli 685 000 yli hehtaarin metsämaata omistavaa yksityistä henkilöä. Näillä metsäpalstoilla on usein rekisterinumeron perässä nimi, jonka palstan omistaja voi itse keksiä ilman virallisia sääntöjä.

luonto
Lumiset puut.
Aune Viik

Kuusikko, Kauppa-Väinölä, Stenholm – metsäpalstojen nimeämisessä on lupa käyttää mielikuvitusta, kuten eräs metsäpalstan omistaja aikoo tehdä. Hänen palstastaan on tulossa Mordor (siirryt toiseen palveluun), Taru Sormusten Herrasta -kirjasta tutun paikan mukaan.

Maanmittauslaitoksella työskentelevän toimitusinsinööri Kaisu Pistemaan kohdalle ei ole tullut kovinkaan montaa oudompaa metsäpalstan nimeä.

– Joskus vastaan tulee ulkomaankielisiä nimiä, mutta pääsääntöisesti nimet ovat suomenkielisiä. Esimerkiksi elokuvien nimiä saatetaan toisinaan käyttää metsäpalstan niminä. Ei siinä sääntöä ole, jos jokin erikoinen kiinnostaa, sen voi laittaa.

– Esimerkiksi Pojanmaan ja Tyttärenmaan olen nähnyt, mutta omalle kohdalle on osunut aika perinteisiä nimiä kuten Mäntymetsä. Ihmiset pitäytyvät aika tavallisissa nimissä, Pistemaa sanoo.

Useimmiten rekisterinumeron jälkeen tuleva nimi liittyy paikkaan, sukunimeen tai palstan kasvillisuuteen.

– Metsäpalstan sijaintipaikka on nimenä hyvin yleinen. Ei ole olemassa omaa lakipykälää, joka määrittelisi millaisen nimen palstalle voi antaa. Yleensä nimi on yhden tai kahden sanan mittainen, esimerkiksi Kertun palsta. Yleensä ajatellaan, että nimi ei saisi olla pitkä, kuten vaikkapa kolmen sanan mittainen, toimitusinsinööri Kaisu Pistemaa kertoo.

– Katsomme vain, että rajanaapuripalstoilla ei olisi samaa nimeä. Muuten sama nimi voi olla kahdella metsäpalstalla, sillä nimen edessä oleva rekisterinumero on yksilöllinen.

Metsäpalstan voi jättää myös ilman nimeä.

Nimen voi myöhemmin vaihtaa

Metsäpalstan nimeäminen on hyvin yksinkertainen prosessi.

– Kun kiinteistö muodostetaan eli tehdään kiinteistöjaotus ja rekisteröidään toimitus, niin karttaikkunaan tulee uusi rekisterinumero ja siinä kysytään samalla, että mikä on palstan nimi. Kyseessä on vain toimenpide, Pistemaa mainitsee.

Myöhemmin annetun nimen vaihtaminen onnistuu, mutta silloin siitä peritään kiinteistötoimitusmaksu. Pistemaa kehottaakin miettimään nimeä tarkkaan.

Suomen metsistä noin 60 prosenttia on yksityisten omistuksessa.

Lue seuraavaksi