Koventuneet vuokrat näkyvät nyt nuorten rahankäytössä

Vuokratasosta on tullut huolenaihe nuorille, selviää laajasta asumistutkimuksesta.

Kotimaa
Vuokrasopimus asuinhuoneistoa varten.
Matti Björkman / Lehtikuva

Nuorten asema on heikentynyt asuntomarkkinoilla, selviää perjantaina julkaistusta tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Vuokrataso on suurempi ongelma kuin neljä vuotta sitten valmistuneessa vertailututkimuksessa.

Erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla vuokrataso on selvitykseen vastanneiden mukaan liian korkea. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen hinnat ovat noin 30 prosenttia korkeammat kuin koko maassa keskimäärin.

Vastaajista jopa 80 prosenttia kertoi joutuneensa sopeuttamaan omaa tilannettaan selviytyäkseen asumismenoista. Osuus on noussut viisi prosenttiyksikköä edellistutkimuksesta 2010.

Hieman alle puolet kertoi, että on joutunut tinkimään muusta elämästä. Myös työskentely opiskelun ohella ja sukulaisten apu oli yleistä. Samoin toimeentulotukeen turvautuminen oli yleistynyt.

Nuorten asuminen 2014 -tutkimuksen tilaajia olivat ympäristöministeriö, Nuorisoasiain neuvottelukunta ja Nuorisoasuntoliitto ry. Haastateltavina oli 1 300 nuorta 18–29 ikävuoden väliltä.

Oman kodin haave lipuu

Omistusasunnon ostoaikeet ovat nuorilla selvästi kasvaneet. Asunnon ostoa suunnittelee kaksi kolmesta nuoresta. Neljä vuotta aiemmin heitä oli 40 prosenttia.

Samalla kuitenkin suunnitelmat haaveen toteuttamisesta yltävät pidemmälle tulevaisuuteen.

– Näyttää siltä, että nuoret ovat joutuneet taloudellisista syistä lykkäämään omistusasunnon hankintaa, joten suurempi osa vasta suunnittelee asunnon ostoa, raportissa päätellään.

Yli puolet katsoi, että omistusasuminen kannattaa aina. Omistusasuminen on tällä haavaa vuokra-asumista halvempaa, mutta vaikuttaisi Etlan mukaan laajemmassa mittakaavassa lisäävän työttömyyttä. Etlan tutkimusjohtaja Mika Malirannan mielestä asunnon omistamisen ja vuokraamisen kuluja pitäisi Suomessa tasata.

Nuorten asumisraportin ehdotuksena olisi esimerkiksi tinkiä autopaikoista nuorisoasuntokohteiden kustannusten laskemiseksi.

– Samaan aikaan suurissa kaupungeissa on vajaakäytössä tai tyhjillään olevia toimistorakennuksia, joista osa sijaitsee joukkoliikenteen kannalta hyvin saavutettavissa paikoissa, huomautetaan raportissa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla oli viime vuoden loppupuolella jo yli miljoona neliötä tyhjää toimistotilaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus