Koulun auditorio muuttuu elokuvasaliksi – Arabianrannan kino aukeaa kuukauden päästä

Noin 300 istumapaikkaa, laadukas akustiikka, huippuluokan äänentoisto ja reippaan kokoinen valkokangas. Kaikki nämä löytyvät Aalto-yliopistolle kuuluvasta auditoriosta Helsingin Arabianrannasta. Tilassa aukeaa helmikuun lopulla elokuvateatteri.

kulttuuri
Kino Sherylin tekniikka mahdollistaa sekä digitaalisessa että analogisessa muodossa olevien elokuvien esittämisen. Juhani Styrman ja Ilmari Arnkil kaipaavat Helsinkiin ennen kaikkea art house -elokuvia.
Kino Sherylin tekniikka mahdollistaa sekä digitaalisessa että analogisessa muodossa olevien elokuvien esittämisen. Juhani Styrman ja Ilmari Arnkil kaipaavat Helsinkiin ennen kaikkea art house -elokuvia.Vesa Marttinen / Yle

– Täällä on periaatteessa valmis elokuvasali projektoreineen, penkkeineen ja kankaineen, joten miksipä täällä ei voisi pyörittää elokuvateatteria, sanoo Kino Sherylin toimitusjohtaja Ilmari Arnkil.

Helsingin Arabianrannassa sijaitseva Kino Sheryl aloittaa toimintansa helmikuun viimeisellä viikolla. Alkuperäisen ajatuksen taustalla on Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksen professori Aleksi Bardy, joka viime syksynä heitti idean opiskelijoilleen. – Pian sen jälkeen oltiin jo tekemässä liiketoimintasuunnitelmaa, Arnkil kertoo.

50 vapaaehtoista ilmoittautui mukaan

Kannattavuuslaskelmia on pyöritelty pitkään, ja porukka on vakuuttunut siitä, että uusi tulokas tulee pysymään omavaraisesti pystyssä.

– Täällä alkaa olla jo niin hirvittävä pula laatuelokuvan esityspaikoista, että olisin erittäin hämmästynyt, jos kiinnostus tällaista toimintaa kohtaan olisi kadonnut kokonaan.

Osaltaan kiinnostuksesta kertoo teatterin toimintaan mukaan hakeneiden vapaaehtoisten määrä. Määräaikaan menessä Sherylin väki sai viestejä 50 ihmiseltä, jotka ilmaisivat halukkuutensa olla mukana toiminnassa.

– Se on uskomaton määrä ja todella lämmitti sydäntä, Arnkil sanoo.

Audioriot elokuvakäyttöön myös muualla

Jos kerran koulun auditorio taipuu elokuvateatteriksi Arabianrannassa, voisiko vastaavaa kokeilla myös muualla? Suomihan täynnä oppilaitoksia, joissa on laadukas auditorio.

– Olisi mahtavaa, jos tällainen liike syntyisi. Täytyy kuitenkin muistaa, että tässä salissa on elokuvateatterin akustiikka, huippuluokan äänentoisto ja poikkeuksellisen hyvä kangaskin, jos vertaa ihan tavallisiin koulun auditorioihin.

Arabianrannassa keskitytään lähiviikkoina muokkaamaan rakennuksen aulatilaa elokuvateatterimaisemmaksi. Arnkilin mukaan suunnitelmissa on muun muassa neonputkikylttejä ja punaisia verhoja.

Pienet elokuvateatterit katosivat kaupunkikuvasta

Uuden elokuvateatterin avaaminen Helsinkiin ei ole ihan jokapäiväistä herkkua. Arnkil muistelee, että edellinen kerta taitaa olla Finnkinon Tennispalatsi, ja sen avaamisesta on jo yli viisitoista vuotta.

Parhaimmillaan, toisen maailmansodan aikaan, Helsingissä oli yli 50 elokuvateatteria. Sotavuodet olivat elokuvan kulta-aikaa: jokainen ensi-iltaan tullut kotimainen uutuus saavutti 400 000 katsojan yleisömäärän.

Tämän tyyppiset tilat voisivat olla uusi aikakausi, mikä mahdollistaa art house -elokuvien esittämisen.

Juhani Styrman

Television ja videonauhureiden yleistyminen pisti korttelikinot ahtaalle, ja viimeistään multiplex- eli monisaliteattereiden yleistyminen oli kuolinisku korttelikinokulttuurille.

Juuri ilmestynyt kirja nimeltä Elokuvateatterit – korttelikinojen aikaan, joka kertoo sanoin ja kuvin ajasta, jolloin korttelikinot olivat Helsingissä vielä voimissaan.

Kirja koostuu Jussi Nenosen ja Olli Aaltosen valokuvista sekä Juhani Styrmanin toimittamista teksteistä. Leffafriikiksi tunnustautuva Styrman pitää uuden elokuvateatterin avaamista hienona asiana Helsingille.

– Tämä suunnitelma kuulostaa ilahduttavalta. Tämän tyyppiset tilat voisivat nimenomaan olla se uusi aikakausi, mikä mahdollistaa myös erilaisten art house -elokuvien esittämisen.

Tulevaisuus Arabiassa täysin auki

Vielä on kuitenkin epäselvää, kuinka pitkäaikainen riemu Kino Sheryl tulee olemaan. Aalto-yliopisto keskittää lähivuosina toimintansa Espoon Otaniemeen, jonne myös Arabianrannan toimipiste on muuttamassa.

– On vielä mysteeri, mitä meille sen jälkeen tapahtuu. Meillä on tässä vielä pari kolme vuotta aikaa. Aalto-yliopistolla on suunnitelmia rakentaa vastaavia tiloja myös Otaniemeen. Tämän kiinteistön omistaa Varma, ja meillä ei ole vielä tietoa, onko heillä mielenkiintoa mahdollistaa jatkossa tässä tilassa teatteritoiminnan jatkuminen vai ei.