Kirpputorilla toisen roska on toisen aarre – näillä vinkeillä teet hyviä kirppislöytöjä!

Miksi jotkut tuntuvat tekevän aina hyviä löytöjä kirpputoreilta, ja toisille ei kirpparipöydiltä löydy niin mitään? Keräsimme myyjien ja ostajien vinkit parhaiden kirppislöytöjen tekemiseen.

ilmiöt
Ihmisiä kirpputorilla.
Tarja Nyyssönen / Yle

Se on kuin pieni lottovoitto, kun kirpputorilta löytää pitkään etsimänsä vaatteen tai tavaran, ja vielä hyvään hintaan. Toisilla tuntuu olevan ilmiömäinen tuuri kirpputorilöytöjen suhteen. Tuurillakin on osuutensa, mutta muutamilla toimilla parannat mahdollisuuksiasi tehdä varsinaisia kirppislöytöjä. Keräsimme vinkkejä innokkailta kirppistelijöiltä.

Mieti etukäteen

Kirpparikierrokselle lähtiessä on hyvä miettiä, mitä juuri tällä kertaa haluaa etsiä. Kun tavaraa on paljon, on helpompi bongata aarteita, kun tietää mitä etsii. Rajaamalla mielenkiinnonkohteitaan sääsyy todennäköisesti myös turhilta heräteostoksilta, jotka kotona jäävät kaappiin lojumaan.

Häämekko hengarissa.
Kirpputorilta voi löytää vaikka häämekon itselleen. Tarja Nyyssönen / Yle

Toki silmät kannattaa pitää auki ja todelliseen löytöön tarttua, vaikkei se sillä kertaa olisi ollut ostoslistassa. Osa kirppislöydöistä tuleekin eteen täysin yllätyksenä, ja se juuri tekee kirpputorikiertelystä jännittävää.

Mene oikeaan aikaan

Kirpputoritapahtumiin kannattaa suunnistaa heti aamusta niiden avauduttua. Parhaat tavarat myydään ensin ja myöhäinen kirppistelijä jää nuolemaan näppejään. Myös itsepalvelukirpputoreilla ajoitus on tärkeää. Aktiivinen kiertelijä oppii milloin pöytäviikot vaihtuvat. Uusien myyjien mukana tulee todennäköisesti myös aarteita, joten vaihtopäivän jälkeen on hyvä suunnata tuoreille apajille.

Ole aktiivinen

Mitä useammin kirpputoreja jaksaa koluta, sitä todennäköisemmin niistä tekee myös löytöjä. Aktiivisella kiertelijällä harjaantuu silmä tavaroita pursuavien pöytien katseluun niin, että kauempaa jo näkee, mitä pöytiä kannattaa tutkia tarkemmin. Pari - kolme kertaa viikossa ei tunnu kirpputoriaktiivilla vielä missään ja sinnikkyys palkitaan.

Jaksa penkoa

Toisen roska on toisen aarre, tämä pätee myös kirpputoreilla. Myyjä voi arvottaa myymiään tavaroita eri tavalla kuin ostaja. Yleensä myyntipöydälle laitetaan näkyvimmin esiin ne, joita myyjä itse pitää aarteina, mutta todelliset löydöt tehdään penkomalla myös alahyllyt ja rekit huolella. Sotkuista pöytää ei tule karsastaa, sillä myllättyjen vaatteiden ja kirjojen alla voi lymyillä juuri se juttu, jota itse etsit.

Vertaile hintoja

Lasimaljakko kirpputorilla.
Kirppistuotteiden hintoja kannattaa vertailla. Hintoihin vaikuttavat monet tekijät. Tarja Nyyssönen / Yle

Kirpputorituotteiden hinnat vaihtelevat hyvin paljon. Hintaan vaikuttavat sen hetkinen kysyntä, trendit ja myyjän henkilökohtaiset tavoitteet kirppismyynnille. Osa myyjistä haluaa vain päästä tavaroista eroon, kun taas osa tekee tuotteilla tiliä. Myös tunnearvo voi vaikuttaa hintoihin korottavasti. Pöytien tarjontaa kannattaa vertailla, sillä hyväkin kirppariostos saattaa myöhemmin harmittaa, jos siitä on kokenut maksaneensa liian korkean hinnan. Toisaalta taas tosikirppistelijä ei kavahda likaistakaan tavaraa tai vaatetta. Yleensä nämä tuotteet myydään edullisemmin kuin puhdas vastaava, ja lian saa pesemällä pois.