Lapset popsivat lunta kielloista huolimatta – näyte päiväkodin pihalta laboratorioon tutkittavaksi

Miten likaista päiväkodin pihalta otettu lumi lopulta on? Yle Kymenlaakso keräsi joukon luminäytteitä ja kiikutti ne laboratorion analysoitavaksi. Bakteereiden lisäksi näytteistä analysoidaan lyijypitoisuutta.

Päiväkodin pihalta otetut luminäytteet viedään laboratorioon analysoitavaksi. Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Talven viimein saavuttua päiväkodeissa on tullut eteen tuttu ongelma: lapset syövät kielloista huolimatta lunta pihalla. Kotkan Metsolan päiväkodin johtaja Anu Korjus kertoo, että lapsille on muistutettava asiasta monta kertaa päivässä.

– Yritämme kertoa, että lumi voi sisältää kaikkea likaa ja esimerkiksi kissanpissaa. Mutta ei se mitään auta.Kaikki me olemme varmaan maistaneet elämämme aikana miltä kuravesi, heinät ja apilat maistuvat, sanoo Korjus.

Päiväkodissa lapsille demonstroidaan kerran vuodessa lumen sisältöä sulattamalla sitä purkissa.

Mutta miten likaista lumi kaupunkialueella on loppujen lopuksi? Yle Kymenlaakso keräsi päiväkodin pihalta luminäytteitä ja kiikutti ne KCL Kymen laboratorioon analysoitavaksi.

Mikrobiologi Kari Kreander tutkailee näytteitä ja sanoo ensivilkaisulla lumen sisältävän yllättävän paljon hiekkaa ja jäätä.

– Mielenkiinnolla odotan, mitä sieltä löydetään, sanoo Kreander.

Suolistobakteeri on veden hygieniamittari

Tutkimuksessa selvitetään aluksi, miten paljon näytteessä on bakteereja. Bakteerit laitetaan kasvamaan alustalle, jossa on riittävästi ravinteita. Lämpötila pidetään noin 36 asteesssa. Sen jälkeen näytteestä löytyy bakteeripesäkkeitä.

– Koska kyse on vedestä jota ihmiset näköjään syövät, voisimme mitata suolistobakteerien määrää. Ne ovat hyviä veden hygieniamittareita ja kertovat ulosteista lumessa.

Ensimmäisen pikatestin tulos saadaan vuorokaudessa, tarkemmat bakteerianalyysit kestävät pidempään. Bakteerien lisäksi lumesta tutkitaan myös lyijypitoisuutta. Kemisti Riikka Pöntinen sanoo, että esikäsitellyn näytteen analysointi vie pari päivää. Lumen koostumuksen tutkiminen on Pöntiselle uusi kokemus.

– Olen usein miettynyt, mitä lumi sisältää, kun omatkin lapset ovat päiväkodissa ja syövät lunta. Mielenkiintoista nähdä, sanoo Pöntinen.