1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ihminen ostaa 20 kiloa vaatetta vuodessa – kolmellakin vaatekerralla pärjäisi

Martat kehottavat noudattamaan vaatteiden hankinnassa kolmea periaatetta: harkitse, huolla ja korjaa ja kierrätä. Ensi vuonna kaatopaikalle ei saa enää viedä suurta osaa tekstiilijätteestä, joten paine kierrätykseen kasvaa.

Kuva: Anne Rahjola / Yle

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola sanoo, että ihminen pärjää kahdella tai kolmella vaatekerralla. Juhlavaatekerta voi toki olla vielä erikseen. Harva kuitenkaan pystyy tai haluaakaan pärjätä niin pienellä vaatevarastolla.

Pirkola kehottaa sijoittamaan laadukkaisiin vaatteisiin. Muutama hyvä, ajaton ja laadukas vaate on parasta myös ympäristön kannalta.

– Ihmiset ostavat keskimäärin 19 kiloa vaatteita ja kodintekstiilejä vuodessa, ja jokainen meistä jättää jälkeensä noin 10 kiloa vaatejätettä. Tekstiilejä täytyisi kierrättää nykyistä tehokkaammin, jotta ne kaikki eivät päädy energiajätteeksi, Pirkola sanoo.

Ensi vuonna kaatopaikalle ei saa viedä orgaanista jätettä, kuten yleisimpiä tekstiilimateriaaleja, joten kierrättämisen merkitys kasvaa.

Käy kaapit läpi

Nykyisin vaatteiden hinta ja laatu eivät välttämättä enää kulje käsi kädessä. Kallis vaate ei välttämättä kestä.

– Vaatteet ovat edullisia ja halpamyyntiketjut ja nettikaupat innostavat ihmisiä ostamaan lisää. Pidämme vaatetta kaksi tai kolme kertaa ja sen jälkeen se jää kaapin pohjalle, Pirkola toteaa.

Ennen juhlaa vaatekaappi kannattaa hänen mielestään käydä läpi, eikä rynnätä ostamaan aina uutta asua.

Pidämme vaatetta kaksi tai kolme kertaa ja sen jälkeen se jää kaapin pohjalle.

Taina Pirkola

– Kannattaa muistaa myös pukuvuokraamot sekä ystävältä lainaaminen, Pirkola sanoo.

Hänen mielestään on tärkeää tuntea oma tyylinsä eli ostaa sellaisia vaatteita, joista jo aiemman kokemuksen pohjalta tietää pitävänsä. Tärkeää on myös miettiä, minkä muiden vaatteiden kanssa ostosta voi pitää. Tämä voi vähentää heräteostoksia.

Huolla vaatteitasi

Urheilutekstiilit kannattaa pestä jokaisen käytön jälkeen, mutta muita vaatteita voi tuulettaa ja pitää useamman kerran.

– Esimerkiksi villa puhdistaa itse itseään, Pirkola sanoo.

Vaatteesta ei kannata luopua, jos siitä irtoaa vetoketju tai nappi, vaan se kannattaa korjata.

Liian pieniä sitten kun -vaatteita ei kannata säilyttää, sillä harva laihtuu enää aiempiin mittoihinsa.

– Ja jos niihin pääsee, niin aika on voinut ajaa vaatteen ohi eikä se enää miellytäkään silmää, Pirkola kertoo.