Väyrynen: Työministerillä vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa työttömyyslukuihin

Liki puolet työttömistä on työministeri Lauri Ihalaisen mukaan vaarassa syrjäytyä. He eivät välttämättä työllisty edes talouskasvun myötä.

Kotimaa
Lauri Ihalainen, Liisa Jaakonsaari ja Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrysestä (kesk.) tuli hätätilahallituksen hajottua työministeri vuonna 1976. Väyrynen oli ministerinä vähemmistöhallituksessa. Työttömyyslukujen ollessa korkeat vasemmisto-opposition hiillostama Väyrynen sai kuulla olevansa huono työministeri.

Matti Puhakka, Paavo Väyrynen, Tarja Filatov, Lauri Ihalainen, Liisa Jaakonsaari, Anni Sinnemäki, Jouko Kajanoja ja Ilkka Kanerva.
Työministereitä kaikki, vasemmalta alkaen kuvassa: Matti Puhakka, Paavo Väyrynen, Tarja Filatov, Lauri Ihalainen, Liisa Jaakonsaari, Anni Sinnemäki, Jouko Kajanoja ja Ilkka Kanerva.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Myös vuonna 1995 työministerinä aloittanut Liisa Jaakonsaari (sd.) myöntää, että maailmassa on aika vähän suosittuja työministereitä. Jaakonsaari toimi tehtävässä heti syvän laman jälkeen. Työttömyys oli pahimmillaan noin 20 prosenttiyksikköä.

– Silloin ei paljon kiitelty, mutta olen itse iloinen ja ylpeä siitä ajasta, mitä kaikkea saatiin aikaan. Tehtiin paljon duunia, puolustautuu Jaakonsaari.

Ihalainen: Työministeri on ukkosenjohdatin

Nykyinen työministeri Lauri Ihalainen (sd.) kestitsi perjantaina entisiä työministereitä. Ihalaisen mielestä työministerin vastuulla olevilla toimilla ei voida ratkaista kaikkea. Työllisyyden parantamista voidaan kuitenkin Ihalaisen mielestä edesauttaa.

–Jos tulee sellainen vaikutelma, että yrittää parastaan, se kuitenkin ehkä noteerataan. Tähän tehtävään kuuluu myös ukkosenjohdattimena oleminen, huokaisee Ihalainen.

Jaakonsaaren kokemuksen mukaan työvoimapolitiikkaa silloin tällöin halveksutaan ja puhutaan muun muassa tempputyöllistämisestä. Jaakonsaari puolustaa työvoimapolitiikkaa.

–Se on ollut erittäin tärkeää, että ihmisten työttömyyksiä on voitu katkaista.

Väyrysen mukaan työministerillä on aika vähäiset mahdollisuudet oikeasti vaikuttaa työttömyyslukuihin. Omalta ministerikaudeltaan hän muistaa kuitenkin mainita erittäin onnistuneet hankkeet Lapissa.

Ihalaisen arvosanaksi 8 1/2

Nykyiselle työministerille Lauri Ihalaiselle Väyrynen antaa arvosanaksi 8 ½.

– Vaikea tehtävä näinäkin aikoina, perustelee Väyrynen.

Jaakonsaari muistuttaa arviota antaessaan, että on surullista, kun työttömyys kasvaa. Jaakonsaari kiittelee Ihalaista erityisesti nuorisotakuusta. Kokonaisarvosana puoluetoverille on kuitenkin vain vähän yli kahdeksan.

Puolet työttömistä vaarassa syrjäytyä

Ihalaisen mieltä painaa työministerinä tällä hetkellä eniten se, että lähes puolet reilusta 320 000 työttömästä on vaikeasti työllistettäviä. He ovat joko yli vuoden työttöminä olleita, toistuvaistyöttömiä tai ovat olleet työvoimahallinnollisissa toimenpiteissä mukana, mutta eivät ole päässeet avoimille työmarkkinoille.

– Vaikka vienti vetää ja talouskasvu lähtee liikkeelle ja työllisyys paranee, nämä ihmiset tarvitsevat kuntouttavaa tai muita koulutustoimenpiteitä tuekseen selvitäkseen työmarkkinoille, arvoi vaikeasti työllistettävien syrjäytymisvaarasta huolestunut Ihalainen.