Vanhemmat valvomaan Öjbergetin rinteiden nuoria

Vaeltavien vanhempien toimintaa pyritään nyt siirtämään Öjbergetin rinteisiin. Vanhempien mukaan laskettelukeskuksella on esiintynyt henkistä ja fyysistä väkivaltaa, johon pitää puuttua. Vaasan Hiihtoklubin puheenjohtaja kumoaa väitteet levottomuuksista.

Öjberget
Laskettelijoita hississä
Juha Kemppainen YLE

Öjbergetin laskettelurinne Vaasassa kokoaa iltaisin ja viikonloppuisin nuorisoa laskettelemaan. Yle Pohjanmaan saamien tietojen mukaan laskettelurinteellä on esiintynyt nuorison levottomuutta.

Vaasalaisnuorten vanhemmat ovat nyt huolissaan laskettelukeskuksessa esiintyvistä levottomuuksista. Vanhempien mukaan levottomuuksia on esiintynyt jo parin vuoden ajan ja koettu väkivalta on ollut sekä fyysistä että henkistä.

– Nuoriso on esimerkiksi istunut hiihtoreitin varrella ja heitellyt kivisiä lumipalloja hiihtäjien päälle, kertoo Öjbergetin toimintaa seurannut vanhempi Mattias Levälahti.

Viime vuonna toimintansa uudelleen käynnistänyt Vaeltavat vanhemmat aloittaa partioinnin rinteessä ja pyrkii läsnäolollaan rauhoittamaan nuorisoa.

Nuoriso on esimerkiksi istunut hiihtoreitin varrella ja heitellyt kivisiä lumipalloja hiihtäjien päälle

Mattias Levälahti

– Kun on paljon nuorisoa siellä liikenteessä ja jos siellä nyt tulee esimerkiksi jotain nahinaa, niin ollaan sellainen ennaltaehkäisevä muoto. Ja jos joku kaatuu rinteessä, niin olisi sitten nopeasti apu siinä paikalla, joka pystyisi ohjaamaan eteenpäin, kertoo Vaasan kaupungin perhekeskuskoordinaattori Karita Mäkinen.

Öjbergetillä ei ole henkilökuntaa itse rinteessä. Vaeltavat vanhemmat pyrkiikin toimimaan lisäresurssina. Koska Vaeltavien vanhempien toiminta on täysin vapaaehtoista, ei rinteessä päivystetä jokaisena iltana.

"Levottomuus on liian vahva sana"

Öjbergetin toimintaa pyörittää yhteistyössä Vaasan kaupungin kanssa Vaasan Hiihtoklubi. Kaupunki huolehtii latujen ja rinteiden kunnossapidosta sekä hissitoiminnasta, Hiihtoklubi välinevuokrauksesta, kahvilasta ja kerhotiloista. Järjestyksenvalvonta on jaettu. Seuran puheenjohtaja Mikael Nylund ei allekirjoita huolestuneiden vanhempien väitteitä.

– Ei pidä paikkaansa. Levottomuus on liian vahva sana, ihan uutisankka, Nylund sanoo.

Nylundin mukaan levottomuuksia on esiintynyt yleisesti Sundomin alueella, mutta ei Öjbergetillä. Nylundin korviin ei ole kantautunut valituksia nuorison käytöksestä.

– Hissijonossa kiilailua on silloin tällöin esiintynyt, mutta esimerkiksi urheilevat treenaajat saavatkin oikaista jonossa, koska heidän treeniaikansa kuluisi muuten jonossa, Nylund kertoo.

– Harmittavaa, että nyt yritetään mustamaalata vapaaehtoisvoimin pyöritettävää toimintaa, kun kausikin on vasta käynnistynyt, Nylund toteaa.

Läsnäolo rauhoittaa

Vaeltavien vanhempien on tarkoitus lisätä aikuisten läsnäoloa myös Vaasan keskustassa ja lähiöissä. Toiminta on jo aktiivista Ristinummen alueella ja sitä käynnistellään Öjbergertin lisäksi nyt myös Sundomissa. Karita Mäkisen mukaan kaduilla partioivat aikuiset vähentävät jo pelkällä läsnäolollaan vahingontekoa, tappeluita ja päihteiden käyttöä.

Moni haluaisi mukaan toimintaan, mutta on jo monessa muussakin mukana. Nykyajan ajankäyttö on kuitenkin sellainen, että mikä vaatii järjestelyitä

Vaasan kaupungin perhekeskuskoordinaattori Karita Mäkinen

– Me ei tyrkytetä itseämme, vaan olla läsnä. Jos nuori haluaa puhua, niin me jutellaan, Mäkinen kertoo.

Karita Mäkisen mukaan toiminta on otettu nuorten keskuudessa hyvin vastaan.

– Joka kerta kun itse olen ollut mukana, niin on jäänyt positiivinen mieli. Meidät on otettu todella hyvin vastaan. Ja samalla kun kierretään, niin saadaan sitten iltalenkki ja raitista ilmaa, Mäkinen kertoo.

Mukaan Vaeltavien vanhempien toimintaan pääsevät kaikki 18-vuotta täyttäneet. Mäkisen mukaan aktiivisten henkilöiden saaminen mukaan toimintaan on haasteellista.

– Moni haluaisi mukaan toimintaan, mutta on jo monessa muussakin mukana. Nykyajan ajankäyttö on kuitenkin sellainen, että mikä vaatii järjestelyitä, Mäkinen kertoo.