Espoo syynää sivutyöluvat – virkamies päätti yksin kymmenien miljoonien sopimuksesta

Espoo ottaa virkamiestensä sivutyöluvat jälleen tarkasteluun. Helsingin Sanomat uutisoi tänään palveluliiketoiminnan johtaja Mauri Suurperkon solmineen kymmenien miljoonien sopimukset oman liikekumppaninsa sukuyhtiölle.Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja haluaa tapauksen johdosta laajemminkin selvitellä virkamiesten kytkökset.

Kuva: Yle

Vasta viime syksynä Espoon virkamiesten toimintaa setvittiin sisäisessä tarkastuksessa. Kaupungin merellisen yksikön toiminnan epäselvyydet johtivat myös rikosilmoituksiin. Vyyhdin seurauksena sisäinen tarkastus kiristi ohjeita muun muassa kilpailutuksesta, hankinta-asiakirjoista ja laskutukseen liittyvistä pakollisista liitteistä.

Tänään kaupungin virkamiestoiminta on jälleen esillä. Helsingin Sanomat kertoo Espoon palveluliiketoiminnan johtaja Mauri Suurperkon solmineen kymmenien miljoonien sopimukset oman liikekumppaninsa sukuyhtiölle.

Kriteerit on syytä tehdä kristallinkirkkaiksi.

Espoon kaupunginhallituksen pj., Ari Konttas (kok.)

Suurperko teki itsenäisesti päätöksen, että kaupunki ostaa 25 miljoonalla eurolla ruokapalveluita Fazer-konserniin kuuluvalta yhtiöltä. Hänellä on kuitenkin yhteinen yritys Oy Karl Fazer Ab:n hallituksen jäsenen, Fredrik Fazerin kanssa.

"On syytä arvioida tarvitaanko rekisteriä"

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok.) haluaa tapauksen johdosta laajemminkin selvitellä virkamiesten kytkökset.

– Olen edellyttänyt kaupunginjohtajalta, että saamme nyt tässä tapauksessa selvitykset Suurperkolta. Sivutoimien osalta mietimme, missä menee rajat siiitä mitä voi tehdä oman virkatyönsä ohella ja minkälaista raportointia se vaatii.

Konttaksen mukaan kaikki joutuvat nyt tarkentamaan omat sivutyöilmoituksensa. Hän heittää ilmoille myös ajatuksen mahdollisesta rekisteristä, johon tiedot koottaisiin.

– Nämä kriteerit on syytä tehdä kristallinkirkkaaksi, Konttas lisää.

Kuka päättää, virkamies vai valtuusto?

Palveluliiketoiminnan johtaja Mauri Suurperko teki päätöksen ateriapalveluntuottajasta yksin. Esimerkiksi vastaavat miljoonaluokan sopimukset Helsingissä siunaa kaupunginvaltuusto.

Oleellista on se, että kilpailutus on toteutettu määräysten mukaisesti. Hyväksyminen on enempi tekninen suoritus.

Espoon kaupunginjohtaja, Jukka Mäkelä

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoo Yle Uutisille, että hänen saamiensa ennakkotietojen mukaan sopimuksen kilpailutus on ollut asianmukaisesti järjestetty. Siihen, missä tapauksessa päätökset pitää alistaa valtuuston nuijankopaukselle Mäkelä ei osaa antaa eurorajaa.

– Oleellista on se, että kilpailutus on toteutettu määräysten mukaisesti. Hyväksyminen on enempi tekninen suoritus, Mäkelä täsmentää.