Köyhällekin maistuisivat kasvikset – A-studion kyselyn mukaan terveellinen ruoka on liian kallista

A-studio kysyi tällä viikolla, minkä elintarvikkeiden hintaa pitäisi laskea. Kyselyyn vastanneiden mielestä hedelmien ja kasvisten hintoja täytyy leikata tuntuvasti, jotta ihmiset saataisiin syömään salaattia einesten sijaan.

Kotimaa
Grafiikkaa.
Yle Uutisgrafiikka

Kasvikset maistuisivat enemmänkin, mutta niitä ei ole aina varaa ostaa. Moni A-studion hintakyselyyn vastannut piti tuoreiden salaattiainesten hintaa aivan liian kovana. Jos samalla hinnalla saa tuhdin valmisruuan tai salaattinipun, ostoskoriin päätyy yleensä epäterveellisempi eines.

"Perusturvalla elävälle ihmiselle terveellisesti syöminen jää usein haaveeksi, koska rahat eivät siihen riitä."

"Olisi tärkeää tarjota lapsille ravitsevaa ruokaa. Salaatista on tullut luksustuote, johon ainekset ostetaan, jos rahaa jää. Yleensä ei osteta. Ruoka on ankeaa ja yksipuolista, makaronia ja lihaa."

Suomalaiset ostaisivat mielellään kotimaisia vihanneksia, kuten salaattia, tomaattia ja kurkkua. Ihmiset satsaisivat mielellään myös luomutuotteisiin, elleivät ne olisi niin kalliita. Ruuan terveellisyys oli yleisin peruste sille, miksi kasvisten hintojen pitäisi olla nykyistä halvempia.

"Hinnanalennuksen pitäisi ohjata kuluttajaa ekologisiin ja terveellisiin valintoihin."

"Jotta suomalaiset eivät enää lihoisi ja hintapolitiikka ohjaisi ostamaan vihanneksia ja hedelmiä. Kyllä ne piristävät talven ruokavaliota."

Kyselyssä selvitettiin, minkä elintarvikeryhmän hintaa kuluttajat haluaisivat eniten laskea. Eniten kannatusta sai juuri hedelmien ja kasvisten hintojen huojennus: 2611 vastauksesta 35 prosenttia suosisi kasviksia. Toiseksi eniten ihmiset toivoivat kalan (15%) ja kolmanneksi lihan (13%) hintojen laskua.

Kuha ei pärjää kalapuikoille

Myös kalaa haluttiin lisää lautaselle sen terveellisyyden vuoksi. Kirjolohta saa usein tarjouksesta, mutta moni haikaili kotimaisen kalan perään. Siika, ahven ja kuha jäävät usein kalatiskille kalliin hinnan vuoksi.

"Kala on terveellistä, mutta tuore kala on todella arvokasta. Olisi mukava, jos sitä voisi tarjota perheelle pari kertaa viikossa muutoinkin kuin kalapuikkojen muodossa."

Vastaajat olivat sitä mieltä, että lihatuotteissa hintojen lasku saisi myös ajattelemaan lihan laatua ja alkuperää. Varsinkin perheelliset kertoivat tinkivänsä kokolihasta, jos syöjiä on arkena paljon.

"Ei ole pitkään aikaan ollut varaa ostaa kuin jauhelihaa tai esim. marinoituja broilerin koipia. Ns. terveellisempi liha jää ostamatta korkean hinnan vuoksi."

"Liha tekee suurimman loven lompakkoon ja tuoreiden kasvisten lisäksi sitä syön eniten. Kalleuden vuoksi joudun tinkimään laadusta ja eettisyydestä."

Keliaakikko ja vegaani maksavat tuplasti

Moni kyselyyn vastanneista toivoi erityisruokavalioihin kuuluvien tuotteiden halpenevan. Laktoosittomista maitotuotteista ja gluteenittomista leivonnaisista ja pastoista saa pulittaa normaalituotteita enemmän.

"Olen opiskelija, ja gluteenittomat tuotteet ovat aivan älyttömän hintaisia (esim pasta). Kelan ruokavaliotuki 23 € ei todellakaan kata gluteenittoman ruokavalion aiheuttamia kustannuksia."

Vegaaneja ja kasvissyöjiä oli vastaajien keskuudessa runsaasti. Heidän mielestään kasvisperäisten maitotuotteiden, tofun ja soijan sekä muiden lihakorvikkeiden käyttöön pitäisi kannustaa hinnoittelulla. Kasvissyöjille ruuan eettisyys ja ekologisuus vaikuttavat ostopäätökseen.

"On kummallista, että kasvissyöjää rokotetaan hinnassa siitä, että hän ei halua kannattaa tehotuotantoa ja syödä lihaa. Kasvisversioiden pitäisi aina olla halvempia ja ohjata ihmisten valintoja näihin tuotteisiin."

"Soijamaito on useimmille maitoallergisille sekä vegaanista ruokavaliota noudattaville päivittäinen elintarvike, ja hinta on lehmänmaitoon verrattuna epätasa-arvoisen kallis."

Ne, jotka eivät halunneet laskea ruuan hintaa, pitivät tuottajien puolia. Jo nyt heidän mielestään viljelijät ja karjankasvattajat elävät kädestä suuhun. Halpa hinta laitettaisiin viljelijöiden ja karjankasvattajien maksettavaksi, eikä olisi pois kauppojen katteesta.

"Mieluummin maksaisin esimerkiksi maitolitrasta 20 senttiä enemmän, jos summa menisi suoraan tuottajalle. Tämä ruokasota on helppo kauppojen aloittaa nyt, kun suomalaisen lihan tuottajahinta on laskenut viime vuosina, samoin maidon hinta. Sitten kehdataan ihmetellä, kun viljelijät väsyy."

Ruuan hinnasta keskustellaan illan A-studiossa, jossa vieraina ovat SOK:n kenttäpäällikkö Arttu Laine, maitotilallinen Jenna Syrjälä ja K-kauppias Toni Pokela. Juontajina ovat Annika Damström ja Markus Liimatainen. TV1 kello 21. Keskustele Twitterissä tunnisteella #yleastudio.