Instagram sulkee alaikäisten tilejä – henkilötietojen pyytämistä ei silloin tarvitse hätkähtää

Miljoonien käyttämä Instagram on myös viime aikoina sulkenut alaikäisten käyttäjien tilejä eri puolilla Suomea. Ylläpito pyytää todistamaan, että ikää löytyy riittävät 13 vuotta. Tiedossa ei ole, että tätä kautta olisi kalasteltu henkilöllisyystietoja, mutta niiden lähettämisessä kannattaa aina olla tarkkana. Turvallisuutta tuovat kirjautuminen, suojattu yhteys ja luotettavan oloinen yhteydenotto.

internet
Nuori selaa älypuhelimella Instagramia.
Instagram on kasvattanut suosiotaan nuorten keskuudessa.Yle

Kuvien jakopalvelu Instagram on sulkenut eri puolilla tilejä käyttäjiltä, jotka eivät yllä palvelun 13 vuoden ikärajaan. Käytäntö on normaali, eikä millään suomalaisella taholla ole tietoa esimerkiksi sulkemisten laajuudesta, sillä viranomaiset eivät valvo palveluita.

– Palvelulla on tietyt käyttöehdot, ja jos niitä rikotaan, on itsestäänselvää, että tilejä suljetaan, toteaa tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhonen Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta, mutta muistuttaa, että nämä sosiaaliset verkostot eivät kuulu myöskään viestintäviraston valvontaan.

Sulkemiset kohdistuvat ilmeisesti tileihin, joiden omistaja ilmoittaa avoimesti alaikäisyytensä tai ne tehdään ilmiantojen perusteella.

Jos olet kirjautuneena palveluun suojatussa yhteydessä ja sieltä tulee postia normaalia kautta, uskaltaisin luottaa väylään.

Aleksi Tarhonen

– En jaksa uskoa, että olisi jonkun päivätyö metsästää alaikäisiä palvelusta, sanoo Tarhonen.

Henkilötiedot aina matkaan suojatusti

Tilin voi saada avatuksi uudelleen todistamalla olevansa yli 13-vuotias. Tarhosen tiedossa ei ole, että tätä kautta olisi koetettu huijata henkilötietoja, vaikka muuten niiden kalasteluyritykset ovat hyvin yleisiä.

Tarhonen muistuttaa yleisesti, että jos lähettää henkilötietojaan johonkin palveluun, kannattaa aina miettiä, kuinka sen tekee. Suojaamattomaan sähköpostiin niitä ei pidä laittaa, vaan turvautua salattuun muotoon tai palvelun, kuten Instagramin, omaan kanavaan.

– Jos olet kirjautuneena palveluun suojatussa yhteydessä ja sieltä tulee postia normaalia kautta, uskaltaisin luottaa väylään. Jos taas postia tulee joltain epämääräiseltä käyttäjältä, kannattaa varoa, sanoo Tarhonen.