Liitot työttömyysturvan uudistamisesta: Olennainen hämärtyy ja jäitä hattuun

SAK sanoo, että työttömyysturvan kehittämisestä on tärkeää keskustella. Perjantaina julkistettu keskustelupaperi ohjaa kuitenkin keskustelua suuntaan, jossa olennaisin asia hämärtyy, SAK toteaa. Ammattiliitto Pro sanoo omassa kannanotossaan, ettei ansiosidonnaisen ajan lyhentämisellä luoda yhtäkään uutta työpaikkaa. Akava laittaisi jäitä hattuun uudistusehdotuksissa.

talous

Ammatillinen keskusjärjestö SAK arvioi, että perjantaina julkistettu keskustelunavaus työttömyysturvan uudistamisesta suosii hyvätuloisia.

– Sitran julkistaman keskusteluasiakirjan ehdotus suosii hyvätuloisia ja tarkoittaa, että uudistus rahoitettaisiin työttömyysturvan kestoa rajusti lyhentämällä, kommentoi SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen.

Siekkinen muistuttaa, että kaikki työttömät ovat huonossa asemassa suhteessa niihin, joilla on töitä.

– Työttömien asettaminen vastakkain ei ole inhimillistä eikä nosta Suomea taantumasta. Työttömyysturvan saamiseen liittyy myös useita ehtoja ja sanktioita, joten kovin kevyesti ansioturvaa ei saa.

Kaiken kaikkiaan SAK sanoo, että työttömyysturvan kehittämisestä on tärkeää keskustella.

– Mutta asiakirja ohjaa keskustelua suuntaan, jossa olennaisin asia hämärtyy. Nykyisessä työllisyystilanteessa voimavarat on viisaampaa keskittää uusien työpaikkojen luomiseen kuin siihen, että kurjistaisimme jo valmiiksi vaikeassa asemassa olevien tilannetta ja aiheuttaisimme heille lisää epävarmuutta, SAK:n kannanotossa sanotaan.

Pro: Piilovaikutuksena pakkoyrittäjyys

Ammattiliitto Pron kannanotossa vaaditaan työttömyysturvan jättämistä rauhaan.

– Tällä uudistuksella ei synny Suomeen yhtään työpaikkaa. Ehdotetun ansioturvareformin piilovaikutus on se, että suomalaiset viedään pakkoyrittäjyyden piiriin, sanoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Pro myös kannattaa ammattiliittojen ja työttömyyskassojen yhteyden säilyttämistä.

– Nykyinen työttömyyskassajärjestelmä tuntee ja osaa eri ammattien ja alojen erityispiirteet. Tämä monialainen työelämän tuntemus puuttuu valtionhallinnosta. Epäilen, että jäykkyys ja byrokratia lisääntyisivät, Malinen arvioi.

Akava: Jäitä hattuun

Korkeasti koulutettuja edustava Akava katsoo, että työttömyysturvaa pitää kehittää nykyisen mallin pohjalta. Samalla Akava muistuttaa, että työttömyysturvaa on uudistettu viime aikoina

– Järjestöt ovat olleet uudistamassa työttömyysturvaa sekä vuoden 2012 työurasopimuksessa että vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksessa. Työttömyysturvan uudistamisessa tarvitaan jatkossakin malttia ja kaikkien osapuolten sitoutumista. Sitran keskusteluasiakirjassa esitetyt toimenpiteet eivät edistä tätä tavoitetta, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava toteaa, että työttömyysturvan uudistamisessa pitää laittaa jäitä hattuun.

– Meillä on käsillä yhä kasvava työttömien joukko ja heidän inhimillinen hätänsä. Sen sijaan että lyömme lyötyä ja yritämme usuttaa heitä toistensa kimppuun, meidän on keskusteltava siitä, kuinka työttömyysturvaa kehitetään vielä parempaan suuntaan, Fjäder kommentoi.