1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvaohjaaja Klaus Härö: Vihaan ravintoloiden leikkinurkkia

Ohjaaja Klaus Härön mukaan lasten leikkinurkat ravintoloissa ovat vihonviimeisiä viihdytyspesiä. Niiden sijaan lapset olisi pidettävä aikuisten mukana niin arjessa kuin juhlassa.

Elokuva miekkailijasta tutustutti ohjaaja Klaus Härön floretin käyttöön. Kuva: Yle

– Meillä Suomessa lapsia viihdytetään eikä heitä kasvateta lainkaan nauttimaan esimerkiksi pitkistä aterioista perheen tai suvun kanssa. Sen sijaan lapset hätistetään viihtymään omaan nurkkaansa, purnaa porvoolainen elokuvaohjaaja Klaus Härö.

Härön mukaan lapset itsenäistyvät Suomessa liian varhain eivätkä vanhemmat kanna heistä riittävästi vastuuta. Hän murehtiikin, että lapsilla on kiire kokea kaikki nopeasti jo teini-iässä.

– On ihan käsittämätöntä miten meillä ylpeillään siitä, että lapsi on itsenäinen jo hyvin varhain. Hän kulkee yksin ekaluokkalaisena pitkiäkin koulumatkoja, lämmittää ruokansa mikrossa ja katselee yksin televisiota, Härö huokaa.

Hän korostaa, että jokainen lapsi tarvitsee aikuisen, opettajan, kuoronjohtajan, seurakunnan työtekijän, jonkun ihmisen, jonka luona voi olla ja jonka luokse voi palata.

Heikoimpien puolella

Ohjaaja Klaus Härö on kaikissa elokuvissaan kuvannut ihmisiä, jotka ovat elämässään heikoilla. Härön mukaan tämä ei ole ollut tietoista mutta aina hän on tähän ajautunut. Tuoreimmassa elokuvassaan hän pohtii aikuisten ja lasten suhdetta.

– Miekkailijassa mies, joka saapuu Leningradista Viron Haapsaluun opettajaksi ja urheilukerhon vetäjäksi ei halua lasten isähahmoksi. Mutta magneetin tavoin hän vetää lapsia puoleensa, selvittää Härö.

Elokuvassa eletään 1950-lukua, Stalinin aikaa, jolloin isät olivat kuolleet tai Siperiassa ja äidit tekivät töitä vuorotta. Lapset olivat toistensa varassa.

Ugrimugri avuksi

Tuoreimmassa elokuvassaan Klaus Häröllä on ohjattavanaan parikymmentä lasta. Pienet näyttelijät on valittu heidän eläytymiskykynsä perusteella. Härön tapa ohjata ei ole käskyttää lapsia vaan kannustaa ja rohkaista.

– Meillä oli alkuun tulkki käytössä mutta välikäsi oli hankala. Niinpä päädyimme puhumaan suomen ja viron sekakieltä höystettynä yksinkertaisella englannilla ja valtavalla määrällä eleitä, kuvaa ohjaaja.