1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tunnistatko minut? – Testaaminen laittaa muistisairaan jatkuvasti kiusallisiin tilanteisiin

Muistatko, kun kävin katsomassa sinua eilen? Entä tiedätkö nimeni? Tällaisilla kysymyksillä pommittaminen laittaa muistisairaan epämukavaan tilanteeseen. Asiantuntijan mukaan esimerkiksi tunnistamisesta ei kannata tehdä numeroa.

Kotimaan uutiset
Vanhus istuu kädet sylissään.
Elise Tykkyläinen / Yle

Muistisairautta sairastavasta tuntuu helposti ikävältä, kun joutuu jatkuvasti pinnistelemään ja olemaan vastatusten muistamattomuuden kanssa, sanoo Muistiluotsi Keski-Pohjanmaan vastaava muistiasiantuntija Mirja Hynninen.

Hän toteaa, että muistiin liittyvät kysymykset ovat usein kiusallisia. Tunne on samantapainen niin muistisairaalla kuin terveelläkin.

Terveen tulisi ajatella itseään muistisairaan asemassa.

– Tilanne on samanlainen, kun kaupungilla kohtaamme ihmisen, jota emme tunnista tai jonka nimeä emme muista. Sehän on erittäin kiusallista. Muistisairautta sairastavalle tällaisia tilanteita tulee jatkuvasti.

Hynninen ei siis kannusta tekemään muistista numeroa ja keskustelun pääasiaa.

– Silloin keskitytään nimenomaan siihen osa-alueeseen, joka ei ole enää toisella ihmisellä vahva. Omainen voi aina esitellä itsensä, jos on epävarma tunnistamisesta.

Anna aikaa, mutta puhu kuin aikuiselle

Terveyskirjaston (siirryt toiseen palveluun)mukaan Suomessa todetaan vuosittain noin 13 000 uutta vaikeampitasoista muistisairaustapausta. Alzheimerin tauti on muistisairauksista yleisin.

Tärkeää on ymmärtää puhuvansa ihmiselle, jolla on mittava elämänkokemus.

Muistisairaudet aiheuttavat ongelmia esimerkiksi toimintakykyyn, puhumiseen ja puheen ymmärtämiseen.

Hynnisen mukaan muistisairaalle kannattaakin puhua rauhallisesti sekä antaa aikaa oikeiden sanojen etsimiseen ja vastausten miettimiseen. Esimerkiksi monimutkaisia lauserakenteita kannattaa välttää.

– Silti nämä henkilöt tulee kohdata samalla tavalla kuin muutkin aikuiset ihmiset. Lauseiden yksinkertaistaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että puhuisi kuin yksinkertaiselle.

Esimerkiksi vanhusten elämänkokemusta ja -viisautta ei tulisi unohtaa.

– Tärkeää on ymmärtää puhuvansa ihmiselle, jolla on mittava elämänkokemus. Hänellä on tallella aikuisen viisaus, vaikka hän ei osaisikaan enää ilmaista itseään samalla tavalla kuin ennen, Hynninen sanoo.

Lue seuraavaksi