1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ammoniakkipilvi karkasi junavaunusta Siilinjärvellä

Ainetta pääsi vuotamaan lannoitevalmistaja Yaran tehtaalla ammoniakin purkuputken halkeamisen vuoksi. Kukaan ei vahingoittunut kaasupurkauksessa, eikä ammoniakista ole enää vaaraa ihmisille.

Kuva: Timo Heikura / Yle

Yaran tehtaalla Siilinjärvellä sattui perjantaina ammoniakkivuoto. Ainetta pääsi vuotamaan junavaunusta ja ammoniakista syntynyt kaasupilvi levisi tehtaan kohdalla kantatie 75:lle.

Vuoto tapahtui puolenpäivän jälkeen ja tilanne oli ohi hiukan ennen yhtä.

– Ammoniakkivaunua tyhjennettäessä etäohjauksesta huomattiin, että runsas määrä kaasua purkautuu vaunun purkupaikalta. Silloin annettiin kaasuhälytys ja ruvettiin tekemään pelastustoimenpiteitä. Oma palokuntamme meni paikalle ja Siilinjärven yksiköt heti perään, tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki kertaa tapahtumia.

Poliisi joutui katkaisemaan liikenteen valtatiellä onnettomuuden vuoksi siksi aikaa, kun pelastuslaitoksen yksiköt tukkivat vuodon. Liikennekatkos kesti 20 minuuttia, ja sen jälkeen liikenne pääsi jälleen sujumaan normaalisti.

Kukaan ei vahingoittunut onnettomuudessa, eikä pilvestä aiheudu enää vaaraa ihmisille. Yaralla työskentelevät siirtyivät kaasuhälytyksen tullessa suojaan painehuoneisiin.

Seuraavaksi selvitetään, mistä vuoto johtui.

– Ammoniakkipurkuputki on haljennut. Emme tiedä perussyytä ja saattaa olla, että se vaatii esimerkiksi VTT:n analysointia, onko siinä materiaalivika vai mikä on aiheuttanut halkeamisen. Näitä pakkasia sen pitäisi kestää, Koivumäki toteaa.

Tehtaanjohtaja ei osaa arvioida, kuinka kauan syyn selvittäminen kestää.

Yaran Siilinjärven tehtaalla valmistetaan lannoitteita.