Kreikkalainen vasemmistopoliitikko: Suomalaiset voisivat ystävystyä Ranskan Le Penin kanssa

Kreikka valitsee sunnuntaina uuden parlamentin. Vaalit ovat tärkeät Kreikan eurosuunnan kannalta. Myös Suomen suhtautuminen Kreikan lainojen leikkaamiseen on ollut esillä kampanjassa.

Kreikan kriisi
Syriza
Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Dan Ekholm kävi Syrizan vaalitilaisuudessa, jossa Suomi nousi esiin. Ekholm kysyi myös professori Yanis Varoufakikselta miten Syriza-puolue ratkoisi Kreikan ongelmia.

Keskustelu eurokriisistä ja sen hoidosta varjostaa Kreikan vaaleja. Suomen tiukka linja suhtautumisessa Kreikan lainojen leikkaamiseen on noussut esille vaalivoittajaksi ennustetun vasemmistopuolue Syrizan vaalikampanjan aikana.

Ateenassa pidetyssä vaalitilaisuudessa Syrizan parlamenttiehdokas, taloustieteen professori Yanis Varoufakis syytti suomalaisia epäeurooppalaisesta toiminnasta, jos he eivät ole valmiita tukemaan Kreikkaa yhtä paljon kuin eurooppalaiset keskimäärin. Professorin mielestä sillä asenteella voisi ystävystyä Ranskan kansallisrintamaa johtavan Marine Le Penin kanssa.

Syriza ajaa EU:n, IMF:n sekä Euroopan keskuspankin EKP:n kanssa sovittujen lainaehtojen höllentämistä tai velkojen leikkaamista. Syriza on torjunut lainaohjelmaan liittyvät vyönkiristykset ja luvannut, että kreikkalaisten ei tarvitse ottaa vastaan käskyjä ulkomailta jos puolue voittaa. Puolue on kuitenkin viime aikoina lieventänyt kovimpia lausuntojaan ja on arveltu että hallitusvastuu voisi edelleen pehmentää kantoja lainojen uudelleenneuvottelun suhteen. Puolue kiistää ajavansa Kreikan eroa eurosta.

Kovien puheiden jälkeen kompromisseja

Syriza näyttää mielipidemittausten perusteella nousevan Kreikan suurimmaksi puolueeksi. Mutta puolueen ei uskota saavan enemmistöä Kreikan 300-paikkaisessa parlamentissa, joten se joutuu etsimään yhteistyökumppaneita.

Kreikka ajautui uusiin vaaleihin kun parlamentti ei onnistunut valitsemaan maalle uuden presidentin. Sinänsä pitkälti seremoniaalisen viran täyttämisestä syntynyt kiista johti ennenaikaisiin vaaleihin, joilla voi olla seurauksia koko EU:lle.

Dan Ekholm, Ateena
Yle Uutiset

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters