Yritys tahtoo tuotteen leffaan – matkailuala hyötyy kuvauspaikoista

Naantali aloittaa kesällä Risto Räppääjä -kierrokset. Turun linnassa puolestaan aukeaa helmikuussa näyttely The Girl King -elokuvan päähenkilöstä kuningatar Kristiinasta ja valkokankaalla nähtävistä puvuista. Vareksen kuvauspaikoista on tehty älypuhelinsovellus. Viikossa aikuiseksi -elokuvalla taas oli lukuisia tuotesijoittelukumppaneita.

ilmiöt
tyttö ja poika katolla
Naantalin maisevat vilisevät Risto Räppääjän tapahtumien taustalla.Artista Filmi Oy

Yritysyhteistyö ja tuotesijoittelu lisääntyvät suomalaisissa elokuvissa. Näin uskoo Länsi-Suomen elokuvakomission yritysyhteistyöstä vastaava projektipäällikkö Lotta Mujo. Hänen mukaansa tuotesijoittelu ja muu yhteistyö elokuvien tekijöiden kanssa kiinnostavat yrityksiä koko ajan enemmän. Komissio tekee myös työtä kiinnostuksen eteen mm. järjestämällä kursseja yritysten edustajille.

Aika tarkkaan katsotaan, että tuote ei hyppää liikaa silmille.

Lotta Mujo

– Meillä on ehdottomasti aikomus satsata yritysyhteistyöhön. Myös tuotesijoittelu on kasvamaan päin. Maailmalla tämä on isompaa, mutta Suomessa esimerkiksi Mielensäpahoittajassa oli iso kahviyhteistyökumppani.

Eri alojen yrityksiä ja niiden tuotteita onkin vilahdellut Varsinais-Suomessa viime vuonna kuvatuissa elokuvissa tiuhaan.

Viikossa Aikuiseksi -elokuvassa vilahtavat esimerkiksi turkulainen kuljetusfirma, tunnettu venevalmistaja sekä pieni lemmikkipukimo. Elokuvan kuvauspaikkana oli maatilamatkailua tarjoava yritys. Vaikka tuotesijoittelua olisi paljon, pitää sen Mujon mukaan olla harkittua.

– Tuotteen pitää sopia elokuvaan. Aika tarkkaan katsotaan, että tuote ei hyppää liikaa silmille. Sen pitää sopia elokuvan maailmaan, eikä se saa viedä liikaa huomiota.

Länsi-Suomen elokuvakomission yritysyhteistyö on tuoretta. Elokuvamatkailun kehittäminen alkoi jo vuosikymmenen alussa. Mujon mukaan yritysyhteistyötä on tehty systemaattisesti lähes jokaisen elokuvan kohdalla vasta parin vuoden ajan.

Kuvauspaikkoja yritetään hyödyntää oli elokuva mikä hyvänsä.

Lotta Mujo

– Yritykset ovat todella varovaisia. Tuotesijoittelusta pitää myös osata kertoa elokuvan jälkeen. Pitää käytää aikaa siihen, että hyödyntää näkyvyyden. Jos elokuva menee Ylelle, tuotesijoittelua ei saa olla.

Tuotesijoittelu on Mujon mukaan varovaista siksi, että siihen ei olla Suomessa vielä totuttu. Ylilyönneistä nousee kova kohu. Esimerkiksi Ganes-elokuvaan sijoitetut mainoslauseet saivat osan katsojista närkästymään.

Yrityksissä ei myöskään ole vielä laajaa kokemusta siitä, millä keinoilla yhteistyöstä saataisiin kaikki irti.

Matkailuala käy kiinni kuvauspaikkoihin

Kotimaisia elokuvia hyödynnetään tänä vuonna myös aiempaa laajemmin Turun seudun matkailussa. Naantalin matkailu alkaa järjestää Risto Räppääjä -kierroksia kesällä. Turun linnassa puolestaan avataan näyttely The Girl King -elokuvan maailmasta. Osaa näyttelyyn tulevista asuista pääsee myös sovittamaan.

Vares-kierrokset ovat monelle jo tuttu juttu, vaikka ne ovat tähän asti pyörineet lähinnä kirjojen ympärillä. Vuoden alussa julkaistiin myös sovellus, joka vie elokuvien kuvauspaikoille.

Antti Reini, Lauri Törhönen ja Reijo Mäki.
Vareksen nimiroolin esittäjä Antti Reini (vas.), ohjaaja Lauri Törhönen ja kirjailija Reijo Mäki osallistuivat uuden Vares-kierroksen esittelyyn keväällä 2011.YLE / Sami Tammi

– Kuvauspaikkoja yritetään hyödyntää oli elokuva mikä hyvänsä. Elokuvan kuvauspaikkoja tullaan katsomaan, jos elokuvaa rakastetaan, sanoo Lotta Mujo.

Naantalin maisemat vetivät viime vuonna useita kuvausryhmiä. Risto Räppääjän tapahtumapaikkoja haettiin paljon Naantalin Vanhasta kaupungista. Viikossa aikuiseksi -elokuva on puolestaan kuvattu lähes kokonaan Taattisten tilalla Merimaskussa. Helmikuussa teattereihin tuleva Luokkakokous taas haki ympäristön Naantalin kylpylästä.

Naantalin matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen uskoo koko kaupungin hyötyvän elokuvista.

– Jos keskellä parhainta talvea ihmiset istuvat elokuvateatterissa ja isolla valkokankaalla näytetään puolitoista tuntia Vanhaa kaupunkia kesän komeudessaan, uskon, että hyvin monelle tulee sellainen olo, että tuonne pitää päästä.