Puolustusvaliokunnan entinen puheenjohtaja: "Ei Viron sotaharjoitukselle"

Juha Korkeaoja (kesk.) vastustaa Suomen osallistumista Virossa pidettävään sotaharjoitukseen Yhdysvaltain kanssa. Eduskunnan puolustusvaliokunnan entinen puheenjohtaja pitää sotaharjoituksiin osallistumista Suomen turvallisuuspolitiikan tavoitteiden vastaisena.

politiikka
Juha Korkeaoja.
Juha Korkeaoja.Tuuli Liekari / Yle

Eduskunnan puolustusvaliokunnan entinen puheenjohtaja Juha Korkeaoja (kesk.) vastustaa Suomen osallistumista Viron Ämarissä pidettäviin sotaharjoituksiin.

Yhdysvallat on kutsunut Suomen mukaan ilmavoimien sotaharjoituksiin. Korkeaojan mielestä Suomen tulee muistaa, että Yhdysvaltain toiminta Virossa ei ole kriisinhallintaa vaan puolustukseen liittyvää toimintaa. Suomi puolestaan on Korkeaojan mukaan selvästi linjannut osallistuvansa kriisinhallintaoperaatioihin.

– Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa. Suomen tulee omilla ratkaisuillaan ylläpitää ja vahvista yhteisesti päätetyn turvallisuuspoliittisen linjan uskottavuutta. Osallistuminen Ämärin harjoitukseen jännittyneessä tilanteessa ei palvelisi turvallisuuspolitiikkamme tavoitteita, Korkeaoja sanoo.

Osallistuminen Ämarin harjoitukseen jännittyneessä tilanteessa ei palvelisi turvallisuuspolitiikkamme tavoitteita.

Juha Korkeaoja (kesk.)

Eduskuntaan uudelleen kevään vaaleissa pyrkivä Korkeaoja kehottaa ilmavoimia harjoittelemaan Viron sotaharjoitusten sijasta Ruotsin, Norjan ja Suomen Lapissa.

Presidentti odottaa lisätietoja

Presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Viron sotaharjoituksesta noussutta keskustelua. Hänen mielestään kyse ei ole ulkopoliitiikan linjasta.

Presidentti sanoo, että hänelle kirjallinen kutsu Yhdysvalloilta ei ole kynnyskysymys. Hänen mielestään nyt odotetaan Yhdysvalloilta lisätietoja harjoituksen tarkoituksesta ja laajuudesta.