1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Niinistö USA:n kutsukohusta: "En haluaisi koskea viiden metrin kepilläkään"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tänään perjantaina, että hänellä itsellään ei ole ollut mitään tekemistä Yhdysvaltain ja Viron järjestämän ilmaharjoituksen kutsuasioiden kanssa. Niinistö nosti politiikan toimittajien lounaalla esiin myös ajatuksen EU:n yhteisestä puolustuksesta hybridisodankäynnissä.

Presidentti Sauli Niinistö oli politiikan toimittajien lounasvieraana 23. tammikuuta 2015. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut uudelleen kantaa ilmavoimien harjoituskutsusta nousseeseen kohuun. Niinistön mukaan kutsusta noussut kohu on hämännyt keskustelua itse asiasta.

Niinistö sanoi tänään perjantaina politiikan toimittajien lounaalla, että häntä ei kiinnosta, oliko Yhdysvaltain Suomelle esittämä kutsu kirjallinen vai suullinen. Hän myös huomautti, että puolustusvoimilla oli täytynyt olla puhetta kutsusta, muuten asia ei olisi ollut esillä.

Niinistö sanoi, että hänellä itsellään ei ole ollut mitään tekemistä kutsuasioiden kanssa. Hän lisäsi myös, että ei haluaisi koskea kutsuasioihin "viiden metrin kepilläkään".

– Se ei minua kovin paljoa kiinnosta, oliko kutsu kirjallinen vai ei. Mutta se kiinnostaa, mitä on tarkoitus tehdä, Niinistö sanoi.

Niinistö arveli, että ilmaharjoituksen tarkempi sisältö selviää nopeaan tahtiin. Sen jälkeen Suomi päättää osallistumisesta.

– Katsotaan, mitä se pitää sisällään ja mihin suomalaiset resurssit riittävät, Niinistö jatkoi.

Niinistö vertasi Viron Ämarissa pidettävästä harjoituksesta noussutta kohua Islannin harjoituslennoista käytyyn keskusteluun.

– Kuinka paljon me saimmekaan siitä aikaiseksi puhetta ja ristiriitaakin, Niinistö muisteli.

Hän myönsi, että silloin ei heti alkuun täysin tiedetty, mistä oli kysymys. Näin ollen keskustelu kohdistui ensin vääriin asioihin.

Rakenteet hybridisodankäyntiin puuttuvat

Niinistö nosti lounaalla esiin myös ajatuksen EU:n yhteisestä puolustuksesta uudessa hybridisodankäynnissä. Hybridisodalla tarkoitetaan perinteisen sodankäynnin ja uusien sodankäyntikeinojen yhdistämistä.

– Finanssiriippuvuuskin voi olla erimielisyyksissä ase. Sekin voi olla tällaista hybridistä sodankäyntiä, Niinistö sanoi.

Hän huomautti, että kyseessä on uusi ilmiö, jota varten EU:ssa sen enempää kuin Natossakaan ei ole olemassa rakenteita.

– Nyt hyvä kysymys olisikin, voisiko EU lähteä liikkeelle tällaisen hybridisodankäyntipuolustuksen yhteisestä rakentamisesta.

Niinistö kertoi keskustelleensa asiasta pitkään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa Brysselin-matkallaan.

– Kyllä hän ainakin toivoi, että keskustellaan asiasta jatkossa, Niinistö sanoi.