Kreikan puoluekartta uusiksi

Kreikan parlamentissa on tällä hetkellä seitsemän puoluetta, mutta kuva saattaa muuttua paljonkin sunnuntain vaaleissa. Seuraavassa kuvaus kaikkein mielenkiintoisimmista puolueista.

Kreikan kriisi
Kreikan ja EU: n liput liehuvat Akropolis -kukkulan juurella Ateenassa.
Kreikan ja EU: n liput liehuvat Akropolis -kukkulan juurella Ateenassa. Louisa Gouliamaki / AFP

SYRIZA

Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras puoluekokouksessa Ateenassa 3. tammikuussa 2015.
Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras puoluekokouksessa Ateenassa 3. tammikuussa 2015. Angelos Tzortzinis / AFP / Lehtikuva

Puolueen nimi merkitsee radikaalin vasemmiston koalitiota. Syriza perustettiin vuonna 2004, ja se koostui alunperin 11 ryhmästä, joihin sisältyi sosialisteja, trotskilaisia, vihreitä, feministejä ja eurokommunisteja. Puolue arvostelee Kreikalta vaadittua ankaraa säästökuuria, joka on kurjistanut kansan elämää nykyisen talouskriisin aikana. Syriza lupaa lainaehtojen neuvottelemista uusiksi EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa sekä elvyttävää talouspolitiikkaa. Alunperin puolue vaati Kreikan eroa yhteisvaluutasta, mutta on sittemmin lieventänyt kantaansa, ja haluaa nyt pysyä eurossa. Syrizan johtaja on karismaattinen 40-vuotias Alexis Tsipras, jonka tausta on Kreikan kommunistisessa nuorisoliikkeessä. Hänestä on veikkailtu kreikan seuraavaa pääministeriä. Syriza on tällä hetkellä parlamentin toiseksi suurin puolue, ja mielipidetiedustelujen mukaan se on tulevien vaalien voittaja. Mielipidetiedustelut ovat antaneet sille noin 31 prosentin kannatuksen.

UUSI DEMOKRATIA

Antonis Samaras
Uuden Demokratian tämän hetkinen puheenjohtaja, Kreikan pääministeri Antonis Samaras 21. tammikuuta 2015.Nikos Arvanitidis / EPA

Keskusta-oikeistolainen Uusidemokratia -puolue on Syrizan päävastustaja sunnuntain vaaleissa. Kreikan väistyvä pääministeri Antonis Samaras on Uudesta demokratiasta. Puolue perustettiin vuonna 1974 Kreikan sotilasdiktatuurin päätyttyä. Uusi demokratia on ollut johtava puolue suurimman osan ajasta sen jälkeen, kun Kreikka siirtyi demokratiaan. Puoluetta voi luonnehtia arvokonservatiiviseksi puolueeksi, joka ajaa liberaalia talouspolitiikkaa. Uusi demokratia tukee Kreikan nykyistä talouspolitiikkaa ja rahoittajien vaatimaa säästölinjaa. Mielipidetiedusteluissa Uusi demokratia on saamassa nelisen prosenttia pienemmän kannatuksen kuin Syriza.

TO POTAMI (JOKI)

tavros Theodorakis.
Joki-puolueen perustaja, televisiotoimittaja Stavros Theodorakis 21. tammikuuta.Alexandros Vlachos / EPA

Joki-puolueen kannatus jää kauas jälkeen edellisistä, mutta se on mielipidemittauksissa kolmannella sijalla. Viime vuonna perustettu puolue on kasvattanut suosiotaan nopeasti. Puolueen perusti 51-vuotias televisiotoimittaja Stavros Theodorakis, ja sitä voi kutsua maltilliseksi keskusta-vasemmistolaiseksi puolueeksi. Kuten Syrizan, myös Joki-puolueen suosio ponnistaa kansalaisten tyytymättömyydestä säästöpolitiikan vaikutuksiin arkiseen elämään. Puolueen mielestä Kreikan on kuitenkin noudatettava rahoittajille antamiaan sitoumuksia. Puolue on ilmoittanut etukäteen, että se voisi tehdä uudessa hallituksessa yhteistyötä Syrizan kanssa. Joki-puolueen kannattajat koostuvat paljolti Eurooppa-mielisestä sivistyneistöstä, ja se on saanut mielipidetiedUsteluissa noin 6 prosentin kannatuksen.

PASOK

Evangelos Venizelos.
Pasok-puolueen puheenjohtaja Evangelos Venizelos puhuu 21.tammikuuta Ateenassa.Alexandros Vlachos / EPA

Pasok-puolue on Uuden demokratian ohella toinen Kreikassa vuosikausia valtaa pitänyt puolue. Sen perusti sosialistipoliitikko Andreas Papandreu sotilasdiktatuurin väistyttyä vuonna 1974. Pasok-puolue on ollut perinteisesti lähellä sosiaalidemokraattista perinnettä, mutta on viime vuosina kannattanut liberaalia talouspolitiikkaa ja Kreikan säästökuuria. Perinteisesti keskeistä valtaa pitävän puolueen kannatus on romahtanut, ja kannatusta rasittaa edelleen se, että juuri vaalien alla George Papandreu perusti kilpailevan puolueen, Kiniman. Viime mielipidetiedusteluissa Pasok on saanut reilun 5 % kannatuksen. Tällä kannatuksella se yltäisi neljänneksi suurimmaksi puoleeksi.

KULTAINEN AAMUNKOITTO

Nikolaos Michaloliakos.
Naamioituneet poliisit kuljettavat Nikolaos Mihaloliakosia 28. syyskuuta 2013 Ateenassa.Alkis Konstantinidis / EPA

Kultainen aamunkoitto on äärioikeistolainen puolue, jonka kasvatus on kasvanut yhtä jalkaa Kreikan talouden vaipuessa lamaan. Puolueessa on ultranationalisteja, fasisteja ja neonatseja mukana, ja sen politiikka on ulkomaalaisvastaista. Puolueen perusti vuonna 1993 Nikolaos Michaloliakos, joka on ilmoittautunut Hitlerin ihailijaksi. Michaloliakos ja kuusi muuta puolueen 16:sta kansanedustajasta on tällä hetkellä tutkintavankeudessa epäiltyinä viharikoksista. Vuoden 2014 eurovaaleissa puolue sai Kreikan kolmanneksi suurimman kannatuksen, ja kolme MEP:iä Euroopan parlamenttiin. Kannatusluvut ovat viimeisissä mielipidekyselyissä olleet samaa luokkaa kuin Pasokin, ja puolue saattaa kasvattaa kannatustaan.

DEMOKRAATTINEN SOSIALISTILIIKE (KINIMA)

George Papandreu.
George Papandreu puhumassa 30. kesäkuuta 2014 Mexico Cityssä.Alex Cruz / EPA

Vain viikkoja ennen vaaleja entinen pääministeri George Papandreu ilmoitti perustavansa uuden puolueen. Hän on Pasokin perustajan Andreas Papandreun poika, ja hänen henkilökohtainen maineensa saattaa auttaa uuden puolueen parlamenttiin.

KOMMUNISTINEN PUOLUE (KKE) JA RIIPPUMATTOMAT KREIKKALAISET

Dimitris Koutsoumbas.
Dimitris Koutsoumbas puhuu kannattajilleen 22. tammikuuta Ateenassa.Alexandros Vlachos / EPA

Kommunistinen puolue on Kreikan vanhin puolue, joka perustettiin työväenpuolueena 1924. Puolue noudattaa edelleen marxismi-leninististä linjaa, ja sillä on pieni mutta vakaa kannattajakuntansa. Mielipidetiedusteluissa puolue on saanut noin 5 prosentin kannatuksen.

Riippumattomat kreikkalaiset on Uudesta demokratiasta erkaantunut pienpuolue, joka on saanut noin 3 prosentin kannatuksen. Puolue on oikeistolainen konservatiivipuolue, jossa on euroskeptisiä aineksia. Mielipidetiedustelut antavat noin 3 prosentin kannatuksen.