Tosibongari valitsee kotinsakin hyvän lintumaaston läheltä

Lintujen pihabongaus houkuttelee suuren määrän ihmisiä ulos tänä viikonloppuna. Birdlife Suomen lauantain ja sunnuntain aikana järjestämässä tempauksessa on tarkoitus havainnoida oman kotipihan sirkuttajia ja osallistua samalla valtakunnalliseen lintulaskentaan.

linnut
Lintuharrastaja Kari Mäntylä tiirailee kiikareilla
Jari Pelkonen / Yle

Paikallaan pysyminen kymmenen asteen pakkasessa tunnin ajan voi olla kova koetus monelle, mutta lintubongareilla se hurahtaa ohi nopeasti. Lauantaina järjestettävä Pihabongaus-tapahtuma houkuttelee lintujen ystävät kotipihoille kiikareiden kera. Niin myös porilaisen Kari Mäntylän.

– Tässä ei ole kyse mistään kilpailusta eikä edes yritetä saada välttämättä ennätysmääriä lintuja bongattua. Pihabongaus on osa valtakunnallista lintuseurantaa, johon on otettu iso joukko ihmisiä mukaan. Myös muut kuin lintuharrastajat saavat osallistua, Mäntylä kertoo.

Suomessa talvehtii noin 70 lintulajia. Tunnissa ehtii nähdä niistä yllättävän monta.

– Musta- ja räkättirastaita, sini- ja talitiaisia, keltasirkkuja, harakoita ja naakkoja. Sen lisäksi ihan yllättäen taivaalla liiteli merikotka, Kari Mäntylä luettelee.

Talviruokinta lisää pikkulintujen määrää

Kymmenettä kertaa järjestettävän pihabongauksen ideana on kirjata omasta pihapiiristä tunnin aikana lintuhavaintoja ja lähettää havainnot tapahtuman järjestäjälle Birdlife Suomelle.

– Tässä seuratessa on huomannut sen, kuinka jotkut lintulajit ovat vuosien aikana runsastuneet ja toiset taas taantuneet. Lintujen talviruokinta on varmaan suurin syy siihen, että tiaiset viherpeipot ja pikkuvarpuset ovat lisääntyneet, Kari Mäntylä kertoo.

Kari Mäntylän omassa pihapiirissä liikkuu paljon lintulajeja. Eikä ihme. Asuinpaikka Kokemäenjokisuiston läheisyydessä valikoitiin lopulta lintujen mukaan.

– Parikymmentä vuotta sitten kun haettiin talon paikkaa, niin se piti saada johonkin, josta on hyviin lintupaikkoihin lyhyt matka, Mäntylä toteaa