Meeri Koutaniemen kuvat pysäyttävät pohtimaan luontosuhdetta Turun torilla

Maailmankuulu nuori suomalainen valokuvaaja Meeri Koutaniemi kävi kameroineen syksyllä Himalajalla, Bhutanin kuningaskunnassa. Näitä tuoreita otoksia on nähtävissä Turun kauppatorin pienoisnäyttelyssä.

luonto
Meeri Koutaniemen valokuvia Turun kauppatorin näyttelyssä.
Meeri Koutaniemen valokuvia Turun kauppatorin näyttelyssä.Joona Haarala / Yle

Turun kauppatorin reunalle on pystytetty kahdeksan yli parimetrista valokuvaa, joissa talvisessa kaupungissa elävä voi hetkeksi heittäytyä mystiseen Bhutanin kuningaskuntaan Himalajan vuoristossa.

Valokuvat ovat valaistuja, ja kaupunkiin ne on tuonut WWF Suomi, joka tekee kehitysyhteistyötä yhdessä ulkoministeriön kanssa.

– Pyysimme Meeri Koutaniemeä mukaan Bhutaniin viime syksynä. Hän meni kuvaamaan kansallispuistoa, jonka toimintaa WWF tukee. Matkan aikana hän tapasi metsänvartijoita ja maanviljelijöitä, WWF Suomen tiedottaja Mari Paavoseppä kertoo.

Vuoden 2013 lehtikuvaajana palkittu Meeri Koutaniemi ei varsinaisesti ole luontokuvaaja, vaan ennen kaikkea ihmisten kuvaaja. Turun kauppatorin näyttelyllä halutaan kertoa, että jopa suljetun aasialaisvaltion ihmiset ovat samanlaisia kuin me, vaikka huolenaiheet olisivatkin eriä.

Kaupungin valot heijastuvat valokuvasta.
Kaupungin valot heijastuvat valokuvasta.Joona Haarala / Yle

– Maaviljelyksestä Bhutanissa toimeentulonsa saavat kokevat ongelmallisina peurat, apinat, villisiat ja norsut, jotka tallovat ja tuhoavat viljelyksiä, Paavoseppä sanoo.

Mari Paavoseppä kertoo, että samaan aikaan Suomessa varsinkin sudet aiheuttavat vihankin tunteita. Nämä eläimet tappavat poroja ja koiria sekä tulevat pihojen läheisyyteen.

Luonnon kanssa voi elää rinnakkaiseloa?

Paavosepän mielestä luonnon kanssa voi elää rinnakkain. Jopa eksoottisessa Bhutanissa on löydetty tapoja elää yhdessä luonnon kanssa. Niitä ovat esimerkiksi sähköaitojen käyttö ja petokorvausjärjestelmä.

– Suomessa yhteiselon tapoja haetaan muun muassa uudessa susien hoitosuunnitelmassa, jossa linjataan vuosiksi sitä, miten susi voi maassamme elää. Maa- ja metsätalousministeriö vahvistaa suunnitelman keväällä. Näyttely osuu siten meillä hyvin tärkeään ajankohtaan, Paavoseppä toteaa.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi on tälläkin hetkellä ulkomailla kuvausmatkalla.