Yle Uutisten toimittaja Itä-Ukrainassa: Tilanne muuttumassa yhä huonommaksi

Donetskin alueella sijaitsevaan Kramatorskiin tänään perjantaina saapunut toimittaja Antti Kuronen kertoo alueella liikkumisen muuttuneen aiempaa vaikeammaksi niin toimittajille kuin asukkaillekin.

Ukraina
Venäjä-mielisten kapinallisten panssarivaunu Donetskin alueella
Venäjä-mielisten kapinallisten panssarivaunu Donetskin alueella 22. tammikuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Itä-Ukrainaan vastikään saapunut Yle Uutisten toimittaja Antti Kuronen kuvailee tilanteen alueella olevan muuttumassa yhä huonommaksi. Taisteluja käydään noin 20 paikassa Ukrainan hallinnon sotilaiden ja Venäjä-mielisten kapinallisten hallussa olevien alueiden rajalla. Kurosen mukaan taistelut ovat erityisen kovia neljässä tai viidessä eri paikassa.

Donetskin alueen kapinallisjohtaja Aleksandr Zahartšenko uhosi tänään perjantaina, että separatistit aikovat aloittaa suurhyökkäyksen.

– Olen varsin pessimistinen tilanteen suhteen, Kuronen arvioi.

Alueella aiempaa vaikeampi liikkua

Viime keväänä puhjenneen kriisin aikana useita kertoja Itä-Ukrainassa käynyt Kuronen kertoo alueella liikkumisen vaikeutuneen selvästi viime aikoina. Autolla kohti Donetskia matkalla oleva Kuronen joutuu nyt hankkimaan erillisen kulkuluvan, jotta voi liikkua kapinallisalueen ja Ukrainan sotilaiden hallinnassa olevan alueen välillä.

– Raja alueiden välillä on yhä tiukempi. Alueiden välillä on aiemmin voinut liikkua aika vapaasti. Nyt myös paikallisten on vaikea kulkea alueelta toiselle.

Tarvittavat luvat saa Kramatorskista, joka vielä alkukesästä oli kapinallisaluetta, mutta on nyt Ukrainan hallinnon alaisuudessa.

– Olen vielä jonkin matkan päässä rintamalta. Kramatorskissa on rauhallista, Kuronen kuvailee.