1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Arvokas ikonikokoelma ensi kertaa esillä Riihimäellä

Riihimäen taidemuseo esittelee uudessa näyttelyssään ensi kertaa lahjoituksena saamaansa arvokasta ikonikokoelmaa. Satoja vuosia vanhat ikonit on konservoitu Valamon luostarissa valtion tuen turvin.

kulttuuri
Riihimäen taidemuseon amanuenssi Jenni Pääskynen ja ikoni Kazanin Jumalanäiti
Markku Karvonen / Yle

Riihimäen taidemuseo (siirryt toiseen palveluun) sai Tatjana ja Pentti Wähäjärveltä kuutisenkymmentä vanhaa ikonia, jotka ovat pääosin 1700-1800-luvuilta.

Kokoelmassa on hyvin eri tyyppisiä ikoneita: Jumalanäidin ja Kristuksen ikoneita, pyhiä henkilöitä ja kirkkojuhliin liittyviä kuvia. Viisi ikonia on maalattu metallille, loput puulle.

Ikonit eivät ole juuri olleet esillä huonokuntoisuutensa takia, mutta nyt osa niistä on saatu konservoitua Valamon luostarissa valtion tuen turvin, kertoo Riihimäen taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen.

– Ne ovat olleet pitkään käytössä ja tulleet jo Venäjältä aika huonokuntoisina. Ikoneitahan pyhinä esineinä kosketetaan, niihin saatetaan painaa otsa, ja niihin tarttuu kynttilöiden ja suitsukkeen savua. Osaa ovat käyttäjät itse kunnostelleet, joitain aika kovakouraisestikin.

– Saimme osan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella kunnostettavaksi Valamon luostarin konservointilaitokseen. He tekivät suuren työn kunnostaessaan 30 ikonia juuri tätä näyttelyä varten.

Tanja Pääskynen pitää Wähäjärvien ikonilahjoitusta taidemuseon kokoelmaksi monipuolisuudessaan edustavana ja arvokkaana.

Feodorovin Jumalanäiti ja muita ikoneja Riihimäen taidemuseon kokoelmista -näyttely (siirryt toiseen palveluun) avautuu lauantaina ja on esillä toukokuun lopulle.

Lue seuraavaksi