1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Apulaisoikeusasiamies: Ammattiurheilijoiden lyhyt palvelusaika ongelmallinen

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mielestä ammattiurheilijoiden suosimiselle esitetyt perusteet eivät ole perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttäviä.

Puolustusvoimien Urheilukoulussa palvelevat ammattiurheilijat määrätään yleensä lyhyeen kuuden kuukauden asepalvelukseen. Lyhyellä palvelusajalla on pyritty vähentämään palveluksesta aiheutuvaa haittaa urheilijan uralle.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mielestä ammattiurheilijoiden suosimiselle esitetyt perusteet eivät ole perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttäviä. Sakslin katsoo, että varusmiespalveluksen suorittamisesta voi aiheutua haittaa muidenkin ammattien harjoittajille.

Varusmiespalvelus tulee järjestää mahdollisimman yhdenmukaisella ja syrjimättömällä tavalla. Jos jokin ryhmä, kuten ammattiurheilijat, määrätään aina lyhyimpään palvelukseen, tulee menettelylle olla perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävä peruste, Sakslin katsoo.

Urheilukoulun johtaja Eero Svanberg ei halua kommentoida päätöstä tässä vaiheessa. Puolustusministeriö ilmoittaa oman kantansa toukokuun loppuun mennessä.

– Se on hyvä, että lausunto tuli. Asian selvittelyä jatketaan nyt johtoportaassa, Svanberg huomauttaa.