Ailu Valle räppää uudella levyllään ruumiin filosofiasta – Kuuntele kappaleet ennakkoon Yle Sápmin Sokerishokissa!

Saamelainen rap-artisti Ailu Valle julkaisee toisen pitkäsoittonsa. Ensimmäisen albumin yhteiskuntakriittisyydestä poiketen Valle käsittelee nyt ihmistä sisältä päin. Ensimmäiselle levylleen sitä niin sanotusti tyhjentää koko pankin, jonka jälkeen on pakko mennä itseensä, Ailu Valle naurahtaa.

Yle Saame
Ailu Valle
Kevin Francett
Ailu Valle
Ailu Valle
Kevin Francett

Utsjoen Kaamasmukasta kotoisin oleva saamelainen rap-artisti Ailu Valle julkaisee toisen pitkäsoittonsa. Albumi, joka kantaa nimeä "7", julkaistaan Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2015 Helsingissä.

Ailu Valle julkaisi esikoisalbuminsa "Dušši dušše duššat" (su. "Turha vain tuhoutua") vuonna 2012. Se oli ensimmäinen Suomessa julkaistu pohjoissaamenkielinen rap-albumi.

Ensimmäisellä albumillaan Valle käsitteli muun muassa ihmisen suhdetta luontoon ja länsimaailman yhteiskuntaa kantaaottavalla asenteella. Uusi albumi on kuitenkin aivan jotain muuta.

– Alussa mietin, että tekisin jatko-osan ensimmäiseen levyyn. Mutta kun aloin työstää sitä, huomasin käyväni läpi jonkinlaista luovaa kriisiä ja päätin, etten enää halua puhua näistä aiheista. Kun sain rauhassa miettiä ja kypsytellä ajatuksia, selkeni myös uuden levyn teema.

Ailu Valle on työstänyt levyä lähes kaksi vuotta.

–Toisen levyn tekoprosessi on ollut huolettomampi, koska sain siihen täyden rahoituksen. Puolitoista, melkein kaksi vuotta tein levyä, aivan rauhassa.

Mistä tulee levyn nimi "7"?

Ailu Valle ei halua paljastaa, mihin levyn nimi "7" viittaa. Hän toivoo, että kuuntelijat hoksaisivat asian itse.

Levy pohjautuu kuitenkin ihmiseen ja ihmisen eri ominaisuuksiin.

– Tämä on henkilökohtainen levy, mutta ei vain minun kannaltani. Olen yrittänyt löytää lähestymistavan, mikä koskettaisi kaikkia ihmisiä. Olen pyrkinyt kertomaan ihmisestä, syventyä ihmisen kaikkiin puoliin ajattomasti niin, että vaikka levy olisi julkaistu 500 vuotta sitten tai vasta sadan vuoden päästä, pitäisi sama tarina edelleen paikkansa.

Valle siirtyykin ensimmäisen albuminsa ulkoisen maailman ruotimisesta ihmisen sisälle.

– Ensimmäiselle albumille sitä tavallaan tyhjentää koko pankin. Sen jälkeen on pakko mennä itseensä. Uusi albumi käsittelee ihmisen eri puolia ja sitä, miten ne peilaavat ulospäin. Tämä on kehon filosofiaa, kuvailee Valle.

Ihmisen aspekteja ja sielun toiveita

Levy koostuu kahdeksasta kappaleesta. Teemat vaihtelevat seksuaalisuudesta hengellisyyteen.

– Ensimmäinen kappale kertoo ihmisen selviytymisestä, selviytymiskeinoista ja suhteesta materiaan. Toinen käsittelee seksuaalisuutta ja siihen liittyviä tunteita. Kolmas taas kertoo ihmisen sisäisestä voimasta ja itseluottamuksesta sekä neljäs sydämestä ja rakkaudesta.

– Levyn puolivälissä viidentenä on bonusraita sielun toiveista. Ne olivat minun toiveeni maailmalle kappaleen kirjoittamishetkellä.

– Levyn lähestyessä loppuaan tunnelma muuttuu henkisemmäksi. Kuudes kappale käsittelee ihmisen kieltä ja kommunikaatiota, seitsemäs ihmisen egoa, intuitiota ja unia ja kahdeksas ihmisen yhteyttä kaikkinaisuuteen ja suhdetta jumalaan - tai jumaliin, Valle avaa levynsä teemoja.

"Leikittelen eri filosofioilla"

Vaikka Ailu Vallen uusi levy koostuukin pitkälti henkisyydestä, ei hän viittaa sanoituksillaan suoranaisesti uskontoon.

– Tykkään leikitellä eri filosofioilla ja olen ottanut niistä paljon vaikutteita. Mutta on aivan toinen asia, voidaanko puhua mistään uskontoon liittyvästä.

– Sen vuoksi albumi loppuukin mielestäni hyvin. Inarinsaamelainen räppääjä Amoc lausuu levyn viimeiset sanat "Pysähdy hetkeksi ja usko mihin uskot, mutta minä en yhteenkään uskontoon silmittömästi usko, siis ole hiljaa." Tämä on mielestäni hyvä lopetus. Ei käy tämäkään levy liian vakavaksi, Valle nauraa.

Ylen saamenkielisen toimituksen Yle Sápmin nuorille aikuisille suunnattu radio-ohjelma Sohkaršohkka (su. Sokerishokki) esittelee Ailu Vallen uuden levyn kahdeksanosaisessa ohjelmasarjassaan. Jokaisessa jaksossa Ailu Valle esittelee kaksi levynsä kappaletta. Kappaleet saavat ohjelmassa myös maailman ensisoittonsa.

Ohjelmasarjan ensimmäinen jakso ja levyn kaksi ensimmäistä kappaletta ovat kuunneltavissa Yle Areenassa: Ailu Vallen haastattelu alkaa ajassa 01:04:28.

Lähteet: Heli Huovinen, Aslak Paltto / Yle Sohkaršohkka