Tuliko tyttö vai poika? Nykyään sukupuoli tiedetään useimmiten etukäteen

Synnytyssalissa saattaa sattua ja tapahtua monenlaista tavallisesta poikkeavaa, jopa yllätyksiä. Odotetun vauvan sukupuoli sen sijaan on usein vanhempien tiedossa.

Kuva: Johanna Kasvinen / Yle

Kätilönä lähes 30 vuotta toiminut Kainuun keskussairaalan synnytyssalin apulaisosastonhoitaja Tarja Pulkkinen on kerran uransa aikana törmännyt tapaukseen, jossa vanhemmat todellakin yllättyivät uuden perheenjäsenen nähdessään. He nimittäin olivat odottaneet poikaa, mutta tyttö putkahtikin tähän maailmaan.

– Vanhemmat olivat todella onnellisia pienestä tytöstä. He vain totesivat, että odottivat poikaa, mutta saivat pienen ihanan tytön.

Nykyisin on yleistä, että vanhemmat tietävät kumpaa sukupuolta tuleva lapsi on.

– Suurin osa vanhemmista tietää sukupuolen etukäteen, koska meillä tehdään sikiöseulontoja ja siinä vaiheessa on mahdollista saada tietoonsa lapsen sukupuoli. Mutta aina täytyy muistaa, että tieto sukupuolesta ei ole ihan satavarma, Pulkkinen mainitsee.

– Vanhemmat haluavat tiedon sukupuolesta eri syiden takia. Monet sanovat, että tietävät sitten ostaa oikean värisiä vaatteita tai kalustaa lastenhuoneen sopivilla värisävyillä. Ja sitten jotkut vain haluavat tietää. En osaa tarkkaan selittää, miksi haluavat, he vain haluavat sen tiedon kun se on mahdollista saada.

Kaikki raskaana olevat käyvät ultraäänessä, joten kaksosista saadaan tieto hyvin etukäteen.

Tarja Pulkkinen

Uransa alkuaikoina Pulkkinen on myös nähnyt synnytyksiä, joissa yhden lapsen sijasta perhe onkin kasvanut kahdella lapsella.

– Tänä päivänä ei enää moista tapahdu. Kaikki raskaana olevat käyvät ultraäänessä, joten kaksosista saadaan tieto hyvin etukäteen.

Aina voi tulla yllätyksiä

Ikävämpiä yllätyksiä synnytyssalissa ovat esimerkiksi sikiön sydänäänten heikkeneminen.

– Silloin meidän täytyy miettiä, että missä vaiheessa mennään ja mitä tehdään. Useimmiten itselleni yllätyksistä on tullut vastaan juuri se, että sikiön sydänäänet ovat laskeneet hyvinkin matalalle, ja lapsi on autettu tähän maailmaan joko imukupilla tai on päädytty sektioon, apulaisosastonhoitaja Tarja Pulkkinen kertoo.

Tekniikan kehittymisen ansiosta nykyisin pystytään tarkemmin seuraamaan sikiön vointia.

– Esimerkiksi sydänäänistä voidaan ottaa analyysikäyrää. Ennen ei tämmöisiä koneita ollut, kun oli vain peruskone, jolla sydänäänikäyriä otettiin. Lisäksi ultraäänilaitteissa tekniikka kehittyy koko ajan ja pystymme tarkastelemaan asioita sikiöstä entistä tarkemmin. Mutta vaikka olisi kuinka hienot laitteet tahansa, niin siitä huolimatta yllätyksiä voi aina tulla. Kaikkea asioita ei pystytä näkemään etukäteen.

Harvinaisempia yllätyksiä synnytyksissä ovat esimerkiksi lapsen kromosomeista johtuva poikkeavuus tai jokin sairaus, joita ei ole etukäteen pystytty näkemään.

Mukava ja leppoisa tunnelma

Tulipa synnytyksessä eteen yllätyksiä tai ei, tunnelmat synnytyssalissa ovat usein hyvin samanlaiset.

– Perheet ovat onnellisia syntyneestä lapsesta. Jos asiat ovat kunnossa, tänä päivänä äiti saa lapsen heti rintansa päälle ja perhe voi rauhassa tutustua uuteen jäseneensä. Salissa vallitsee mukava ja leppoisa tunnelma synnytyksen jälkeen, Tarja Pulkkinen kertoo.