1. yle.fi
  2. Uutiset

Kari Tapio – Johnny Cashin hehkuttama kantritähti

Iskelmälaulajana tunnettu Kari Tapio oli sydämessään kantrilaulaja, joka halusi tuoda Suomeen ripauksen Amerikan suosituinta musiikkityyliä.

kulttuuri
Kari Tapio
YLE / Mika Kanerva

Jos Kari Tapiolta olisi kysytty, hän olisi tehnyt enemmän kantrimusiikkia ja vähemmän iskelmää. Kansan rakastaman tähden kantripuoli jäi viihdemusiikin varjoon, vaikka Tapiota kannustivat niin Johnny Cash kuin Kris Kristofferssonkin.

Kantrimusiikki sydämen asia

Amerikkalaistyylisen kantrimusiikin sulautuminen suomalaiseen musiikkikulttuuriin on ollut hidasta. Kari Tapion pitkäaikainen ystävä, säveltäjä ja tuottaja Ilkka Vainio sanoo, että Tapiolle kantrin tuominen Suomeen oli missio.

– Karille kantrimusiikki oli sydämen asia. Hän oli Suomessa kantrimusiikin sisäänheittäjä ja halusi juurruttaa musiikkityyliä tänne. Hän olisi tehnyt sitä enemmän jos olisi voinut, sanoo Vainio.

Hehkutusta kantritähdiltä

Vaikka suuret massat eivät Kari Tapion kantrilevyjä löytäneet, tunnustusta tuli arvostetuilta kantrilegendoilta. Ilkka Vainio muistaa Johnny Cashin ja Tapion kohtaamisen hyvin.

– Kari oli Turussa esiintymässä Cashin lämppärinä. Se oli oikein lämmin kohtaaminen. Cash kehui kovasti Karia keikan jälkeen, sanoo Vainio.

Kris Kristofersson ilmoitti Finlandiatalon konsertissa, että Suomessa on yksi kantrilaulaja ylitse muiden: Kari Tapio.

Ilkka Vainio

Vainion mukaan Kari Tapio teki hienoa kantrimusiikkia, joka täytti helposti myös kansainväliset standardit. Tämän huomasi Cashin lisäksi myös kantrilaulaja Kris Kristoferrson.

– Kris Kristofersson ilmoitti Finlandiatalon konsertissa, että Suomessa on yksi kantrilaulaja ylitse muiden: Kari Tapio.

Suomi on iskelmäkansaa

Kari Tapion missiosta huolimatta kantrikappaleet eivät koskaan vedonneet suureen yleisöön. Ilkka Vainion mukaan pieni joukko innostuu kantrista mutta ongelma on lähinnä suomalaisessa musiikkikulttuurissa. Suomalaisten mieltymys iskelmään pitää pintansa ja tämä oli esteenä myös Tapion kantrimusiikin menestykselle.

– Jos saan näin kärjistää, niin Amerikassa on kantritähdet ja meillä iskelmätähdet.

Runous yhdistyi musiikkiin

Kantrimusiikissa sanoituksilla on tärkeä rooli. Tuottaja Ilkka Vainion mukaan Tapio oli myös hieno runoilija, jonka tekstit koskettavat. Tapio suomensi esimerkisi Willie Nelsonin tunnetuksi tekemän_ Seven Spanish Angel _-kappaleen vaihtamalla sotatarinan tapahtumapaikaksi Raatteen tien. Ilkka Vainion mukaan juuri _Enkeleitä seitsemän _on yksi Tapion hienoimmista teksteistä.

_Tuli vastaan Raatten tiellä,
mies hiukan horjuen.
Mua katsoi kostein silmin,
pyysi, että rukoilen.
Sanoi tulevansa kaukaa,
jälkeen viime taistelun.
Oli toiset sinne jääneet,
saaneet rauhan ansaitun.
_

Ote kappaleesta_ Enkeleitä seitsemän
_suom. Kari Tapio

Lue seuraavaksi