WHO:n ebolarahat loppumassa, työ voi tyssätä sadekauteen

Jos ebolavirus leviää vielä keväällä alkavalla sadekaudella, se tarkoittaa ainakin toista vaikeaa vuotta alueella, WHO arvioi.

ebola
Punaisen ristin työntekijä Monroviassa.
Punaisen ristin työntekijä Monroviassa 5. tammikuuta.Zoom Dosso / AFP

Ebolaviruksen pysäyttäminen Länsi-Afrikassa riippuu rahoituksen ja avustustyöntekijöiden saamisesta, ennen kuin sadekausi alkaa huhti–toukokuussa, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n ebolaryhmän johtoon kuuluva Bruce Aylward. Järjestöllä on parhaillaan 700 työntekijää alueella, mutta se kertoo tarvitsevansa 300 työntekijää lisää.

Terveysjärjestö painiskelee varojen puutteessa: ebolaepidemian hoitoon varattu rahoitus loppuu helmikuussa. Ebolatartuntojen määrä on vähentynyt viime viikkojen aikana Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa, jotka ovat kärsineet epidemiasta pahiten.

– Rahat loppuvat helmikuun puolivälissä. Myönteisimmän ennusteen mukaan virus pysähtyy neljä tai viisi kuukautta myöhemmin, Aylward kertoi tiedotustilaisuudessa Genevessä Sveitsissä tänään perjantaina.

Jos sairaus leviää vielä sadekaudella, se tarkoittaa vielä ainakin toista vaikeaa vuotta.

Bruce Aylward

WHO laskee tarvitsevansa vielä runsaat 230 miljoonaa euroa puoleksi vuodeksi ebolan torjuntaan.

– Jos sairaus leviää vielä sadekaudella, se tarkoittaa vielä ainakin toista vaikeaa vuotta, Aylward arvioi.

Sadekausi voi saada muun muassa tiet tulvimaan ja estää näin avun saamisen sinne, missä sitä tarvitaan.

Ebolatartunnan on saanut kaikkiaan yli 21 000 ihmistä yhdeksässä maassa. Viruksen aiheuttamaan verenvuotokuumeeseen on kuollut yli 8 600 ihmistä, WHO kertoo.

Lähteet: Reuters, AFP, AP