1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa teloitusruiske jälleen korkeimman oikeuden syyniin

Yhdysvaltain korkein oikeus ottaa käsiteltäväkseen neljän Oklahomassa kuolemaantuomitun valituksen. Nelikko haluaa oikeuden selvittävän onko teloitusruiskeessa käytetty rauhoittava aine julma ja perustuslain vastainen.

Ulkomaat
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.
Myrkkyruisketeloitushuone Huntsvillessä, Texasissa vuonna 2004.Paul Buck / EPA

Oklahomassa kuolemaantuomittuja on teloitettu ruiskecocktaililla, joka on johtanut kolmen teloituksen epäonnistumiseen. Neljä Oklahoman kuolemaantuomituista haluaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden selvittävän voidaanko teloitusruiskeessa käyttää midazolam-nimistä rauhoittavaa lääkettä, koska on epäilys siitä, ettei se tuottaisi tarpeeksi syvää tiedottomuuden tilaa ennen kuolettavan myrkyn annostelua.

Midazolam on ensimmäinen kuolemaantuomitulle annettavista ruiskeista, sen on tarkoitus saattaa tuomittu kooman kaltaiseen tiedottomaan tilaan. Toisena annosteltavan aineen pitäisi halvaannuttaa ja viimeisenä annetaan myrkky, jonka pitäisi pysäyttää sydän.

Taustalla pieleen menneet teloitukset

Valituksen taustalla on kolme Oklahomassa epäonnistuneiksi katsottua teloitusta. Eniten huomiota sai viime vuoden huhtikuussa tehty teloitus, jossa kuolemaantuomittu kuoli 43 minuuttia ensimmäisen ruiskeen antamisen jälkeen purtuaan tätä ennen hampaitaan, ulistuaan ja väänneltyään tuskissaan.

Korkein oikeus ilmoitti perjantaina ottavansa asian käsittelyyn, mutta ei kertonut määrääkö Oklahoman kuolemantuomioiden täytäntöönpanot keskeytettäviksi käsittelyn ajaksi. Korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Edellisen kerran Yhdysvaltain korkein oikeus käsitteli teloitusruiskeen perustuslainmukaisuutta vuonna 2008.

Lähteet: AP, REU

Lue seuraavaksi