Ultimate: Oikea urheilulaji, jossa ei ole tuomareita

Ultimate on liitokiekolla, eli frisbeella pelattava joukkuelaji. Vauhdikkaassa pelissä ei saa ottaa kontaktia ja tuomarit puuttuvat.

urheilu
Ultimatessa pitää olla tarkkana, että pelaaja ei karkaa.
Ultimatessa pitää olla tarkkana, että pelaaja ei karkaa.

Turun Caribian liikuntahallin katsomot on vedetty niin kiinni, kun voi. Frisbee-laji Ultimate (siirryt toiseen palveluun) vaatii tilaa. Kentällä yksi mies yrittää heittää kiekkoa aivan rinnuksissa huitovan pelaajan yli. Vaikka "iholla" ollaan, ylilyöntejä ei tapahtu.

Voisiko demokratia toimia urheilussa? Ultimatessa ei ole tuomareita ja riitatilanteen sovitaan neuvottelemalla. Myöskään taklata ei saa. Vaasalainen maajoukkuevalmentaja Teemu Kalliokoski naurahtaa, että kiistatilanteissa sopu löytyy ennemmin tai myöhemmin.

– Tämä on tällainen herrasmieslaji ja tuomitsemme itse pelit. Erimielisyyksiä tulee aina, kun pelataan kovalla tasolla. Ehkä ne kirosanat kohdistuvat omaan tekemiseen.

Amerikkalainen laji

Ultimate on kaukaista sukua amerikkalaiselle jalkapallolle: kenttä on jaettu kolmeen osaan. Pelialueen päissä sijaitsevat maalialueet.

Kiekon kanssa ei saa ottaa askelia ja kerrallaan pelivälinettä saa pitää kahdeksan sekuntia. Kiekon voi riistää nappaamalla sen ilmasta. Voittaja on se joukkue, joka kerää sovitun määrän pisteitä. Turun sisäturnauksessa peli pelattiin viiteentoista.

Ultimaten harrastajia on Suomessa pari tuhatta. Peliä voi pelata vaikka rannalla, mutta talvisin aktiiviset harrastajat toivoisivat lisää salivuoroja.